Een nieuw perspectief voor vrijkomende landbouwhoeves

    16 maart 2021

    OOST-VLAANDEREN – Onder de noemer ‘Hoeve met perspectief’ wil de provincie de aandacht trekken op vrijkomende hoeves. Zij vormen een belangrijke hefboom bij de ontwikkeling van een aantrekkelijk en productief platteland.

    In die vrijgekomen landbouwgebouwen ontwikkelen zich vaak nieuwe functies of activiteiten, die meestal niets meer vandoen hebben met professionele landbouw. Zo vormen ze de motor tot meer verstedelijking van het platteland.

    Perspectief

    De provincie Oost-Vlaanderen start de informatiecampagne ‘Hoeve met perspectief’. Symbolisch is een eerste informatiezuil geplaatst in Lierde. In totaal komen dergelijke informatiezuilen in vijf gemeenten; nadien reizen ze rond in Oost-Vlaanderen.

    Gedeputeerde Leentje Grillaert (Groen): “Het is belangrijk om in te zetten op het optimaal hergebruik van hoeves. Een eerste stap is kijken of de site kan worden hergebruikt voor landbouw. Als dat niet lukt, is het belangrijk een meerwaarde te creëren voor de maatschappij.”

    Gemeenten

    De provincie ondersteunt de gemeenten in het hergebruik van hoeves, ondermeer via een webtoepassing. Daarmee kunnen geïnteresseerden stap voor stap nagaan hoe het gebruik van een hoeve kan bijdragen aan de omgeving met respect voor natuur, maatschappij en landbouw.

    Het uitgangspunt hierbij: een open ruimte, waar de kwaliteit van het landschap en het optimaal functioneren van de landbouwbedrijven voorop staan. Nieuwe bestemmingen met aandacht voor deze maatschappelijke relevantie verdienen de voorkeur.

    Naast de informatiecampagne start de provincie een begeleidingstraject voor gemeenten, die ondersteuning willen bij het opmaken van een visie en toetsingskader rond het hergebruik van hoeves. Een eerste traject is opgestart in de regio Vlaamse Ardennen.

    Info: hergebruik van hoeves.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons