• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Een pleidooi voor peukentegels

  15 april 2021

  NINOVE – Peukentegels kunnen een oplossing zijn voor een meer propere omgeving. En dus stelt Laura Peeters (N-VA Ninove) voor om deze in stoepen in te werken.

  “De stad besteedt veel aandacht aan de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten”, aldus het Laura Peeters. “Maar wat met het ontelbaar hoog aantal sigarettenpeuken en kauwgomresten, die dagelijks op de grond terechtkomen? Kijk maar aan de bushaltes, de ingang van ons winkelcentrum, e.d. De stadsdienste moeten deze dagelijks opruimen.”

  Asbakken aan de ingang van de winkelcentra of aan bushaltes zijn niet meteen een oplossing. “Dit is voor niet-rokers onaangenaam. Maar dat is het ook voor de rokers, die hun sigaretten bovenop de stapel moeten uitduwen. Asbakken- of peukentegels blijken in andere steden en gemeenten een succes.”

  Tegels

  Die metalen tegels zitten verzonken in de stoep. Ze bestaan uit een rooster, waarin je sigarettenpeuken of kauwgom kunt gooien. “Dat is niet alleen een oplossing voor een meer propere omgeving. Ze zijn ook vandalismevrij, in tegenstelling tot de staande asbakken of asbakpalen. Een propere omgeving, trekt minder afval aan en geeft een veiliger gevoel aan onze inwoners en bezoekers. Daaraan hechten wij als N-VA veel belang.”

  Die tegels zijn ook gemakkelijk te ledigen. “Met een speciale sleutel open je het rooster om de volle korf eruit te halen. Het regenwater wordt via speciale gleuven afgevoerd. Door de ruimte onder de binnenbak kan het regenwater de grond intrekken. De lage kostprijs van een peukentegel zorgt voor een onmiddellijke verbetering van de leefbaarheid in de stad en het milieu.”

  Andere gemeenten voerden dit project succesvol in. “Het kan gebeuren, dat een kauwgom of peuk naast de tegel belandt. Maar dit is dan eerder een uitzondering dan een dagelijks fenomeen. Zelf wandel ik dagelijks voorbij de Ninia, waar de grond bestaat uit een festijn van kauwgom. ‘Mama, de grond is precies een dalmatiër’, gaf mijn oudste dochter als opmerking.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons