Een sociaaleconomische situatieschets van Ninove – Bevolking

    04 januari 2021

    NINOVE – De provincie Oost-Vlaanderen publiceerde haar jaarlijkse sociaaleconomische studie. Wij haalden er de gegevens uit van Ninove. Vandaag: bevolking.

    De studie heet dan wel te gaan over 2020, maar heel wat cijfers dateren van 2019 of zelfs 2017. Waar mogelijk vergeleken wij deze met meer recente informatie.

    Indeling

    De provincie Oost-Vlaanderen is ingedeeld in 6 arrondissementen: Aalst, Dendermonde, Eeklo, Gent, Oudenaarde, Sint-Niklaas.

    Ninove maakt deel uit van het arrondissement Aalst. Daartoe behoren: Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Ninove, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem.

    Inwoners

    Op 01/01/2019 telde Ninove 38.928 inwoners. Op 01/01/2020 was dat aantal gegroeid tot 39.255.
    Dat is een toename van 0,84 %; hoger dan voor het arrondissement, maar lager dan het Vlaams gemiddelde.

    Met een bevolkingsdichtheid van 532 inwoners/km² zit Ninove in de middenmoot, tussen het haast dicht gebouwde Denderleeuw en het landelijke Herzele als uitersten.

    Veroudering

    De verouderingscoëfficiënt geeft de verhouding weer van het aantal ouderen (65+) ten opzichte van het aantal jongeren (-20) en is een aanduiding van de bevolkingsvergrijzing.

    Het aantal jongeren zal een weerslag hebben op onder meer de behoefte aan kinderopvang en schoolinfrastructuur.
    De groep van gepensioneerden heeft onder meer gevolgen voor de behoefte aan woon- en gezondheidsinfrastructuur.

    Een verouderingsgraad van meer dan 1 betekent, dat het aandeel van de bevolking boven de 65 groter is dan de groep onder de 20 jaar.

    Ninove heeft een coëfficiënt van 0,94, gelijk aan deze van het arrondissement. Dat is net iets boven het Vlaams en boven het Belgisch gemiddelde.

    Vervanging

    De vervangingscoëfficiënt meet de verhouding tussen de groep van jong actieven (20–39) tegenover de groep van ouder actieven (40–59). Dit cijfer duidt aan in welke mate vervanging plaatsvindt binnen de actieve bevolking.

    De jong volwassenen bepalen de instroom op de arbeidsmarkt, terwijl de oudere actieven de komende jaren zullen uitstromen.

    Ninove heeft een vervangingscoëfficiënt van 0,80: de instroom is lager dan de uitstroom. Deze ligt lager dan de gemiddelden van het arrondissement, het Vlaamse gewest en België.

    Inkomen

    Het gemiddeld inkomen van € 19.231 (*) is met Geraardsbergen en Denderleeuw het derde laagste van het arrondissement.
    Als we het Vlaams gemiddelde op 100 zetten, scoort Ninove 97,70.

    (*) Inkomsten 2017, aanslagjaar 2018.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons