Enkel nog roken in gedoogzones op ASZ-campussen

    15 november 2021

    AALST/GERAARDSBERGEN/WETTEREN – Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) zet maandag 15 november een volgende stap in zijn rookbeleid. Vanaf dan mag je enkel nog roken of dampen in de rookgedoogzones. Dat geldt voor iedereen, die de terreinen betreedt.

    Patiënten aan de ingang van een ziekenhuis, met in de ene hand hun infuusstang en in de andere een sigaret. Niet bepaald een beeld, dat gezondheid uitstraalt. En dus wil het ASZ het goede voorbeeld geven door niemand meer te laten roken in het zicht.

    “Want zien roken, doet roken”, aldus het ASZ in een persbericht. Zo willen ze opgroeiende kinderen niet meer in aanraking laten komen met roken. “Daarbovenop is dit ook voor onze patiënten uitermate belangrijk. Kwetsbare patiënten, die na een ingreep of voor een consultatie ons ziekenhuis binnen- of buitengaan, komen niet meer in aanraking met schadelijke rook.”

    Gedoogzones

    Op de campussen van Aalst, Geraardsbergen en Wetteren zijn nieuwe rokerscabines voorzien aan de voorkant van het gebouw.

    Ze staan ver genoeg van de ingang, zodat passanten er geen hinder van ondervinden, en dicht genoeg voor de rokers om ernaartoe te gaan. De cabines zijn niet transparant, zodat de rokers uit het zicht staan.

    Op elke campus is ook achteraan nog een rookgedoogzone, voornamelijk voor de medewerkers. Maar ook leveranciers of patiënten, die hier in de buurt moeten zijn, kunnen er terecht.

    Stickers op de slagbomen, aan alle belangrijke ingangen en borden op verschillende plaatsen maken het beleid duidelijk. De rookgedoogzones zijn eveneens aangeduid.

    Roken kan dus enkel nog in die ruimtes. Het ziekenhuis spoort iedereen aan om rokers op andere plekken hierop aan te spreken, op een gepaste wijze natuurlijk.

    Rookstop

    Je kunt ook kiezen om definitief te stoppen met roken of dampen. Een hele uitdaging, waarbij een deskundige begeleiding belangrijk is. Op die manier kun je de valkuilen vermijden en je slaagkansen verhogen om te leren leven zonder roken.

    Het ASZ biedt rookstopbegeleiding aan in groep. Rokers worden professioneel begeleid en opgevolgd om ze te helpen stoppen. Op basis van acht gesprekken kom je stap voor stap tot een rookvrij leven.

    De eerstvolgende startdatum is donderdag 25 november 2021. Aanmelden voor deze sessies kan via rookstopbegeleiding@asz.be of 053-76 67 10 (secretariaat Pneumologie).

    Info: ASZ AalstRookstopbegeleiding.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons