Financiële steun aan dierenasiel nadert de € 10.000, nu nog een goede locatie vinden

    24 augustus 2021

    NINOVE – De publieksfinanciering, die Niels Hemmerijckx opstartte ten voordele van het dierenasiel, loopt als een trein. “Ik begon daarmee om iets in beweging te zetten”, gaf hij als motivatie. En blijkbaar is dit inmiddels gebeurd, ook voor de zoektocht naar een definitieve oplossing.

    Niels woont in de buurt van het asiel aan Kerkveld in Denderwindeke en heeft zelf twee asielkatten in huis genomen.

    “Ik volg die problematiek van de locatie en de uitspraken door de hogere overheid dus van nabij. Met die crowdfunding hoopte ik op € 3.000. Het huidige bedrag overtreft dus mijn verwachtingen en bewijst, dat er veel sympathie bestaat voor het dierenasiel. Dat is mooi voor de werking, maar uiteindelijk hoop ik op een definitieve oplossing voor de locatie. Ik heb trouwens het gevoel, dat er terug beweging zit in dat dossier.”

    Locatie

    Volgens schepen voor dierenwelzijn Katie Coppens (Samen) wil iedereen wel een dierenasiel, maar stuit je steeds op de wettelijke bezwaren.

    “We hebben het asiel altijd gesteund, maar verloren uiteindelijk door de negatieve beslissing van Raad voor Vergunningsbetwistingen omdat het in een agrarisch gebied ligt. Eigenlijk zou het enkel in een woongebied kunnen, maar dat willen de uitbaters zelf niet; om begrijpelijke redenen. Het is zoeken naar bijvoorbeeld een oude hoeve, die zich daartoe leent. We bundelen nu alle mogelijke locaties en kijken samen met het asiel en mijn dienst waar de minste bezwaren aan verbonden zijn.”

    RUP

    Een tweede mogelijkheid is werken via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

    “Dat is een weg van toch al gauw een jaar en zonder garantie, dat de hogere overheid daarin meegaat. Bij de vorige procedure voor een nieuwbouw op de huidige locatie hadden we zelfs een gunstig advies van de provincie, maar is de vergunning uiteindelijk geweigerd. Maar werken via het RUP is inderdaad een tweede mogelijkheid. We kijken na waar de meeste kansen liggen.”

    Kabinet

    Inmiddels is er ook nieuws van het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor dierenwelzijn.

    De minister zegt “op de hoogte te zijn van de vernietiging van de omgevingsvergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen omdat het asiel zonevreemd zou zijn.”

    Weyts is niet bevoegd voor de stedenbouw- en milieuregelgeving. Dat is zijn partijgenote Zuhal Demir. “Ik kan u laten weten, dat wij met haar kabinet hebben contact opgenomen teneinde de stedenbouwregelgeving aan te passen.”

    Dus wellicht toch een sprankeltje hoop?

    Info: steunactieDierenasiel Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons