Forza wenst register voor sterrenkindjes

    07 maart 2024

    NINOVE – Guy D’haeseleer wil, dat de stad een sterrenregister opent voor stilgeboren kinderen. “Het biedt steun aan de familie van doodgeboren kindjes tijdens het rouwproces.”, aldus de Forza-fractieleider.

    De gemeenteraad keurde in 2019 al een Forza-voorstel goed voor een sterretjesweide op de stedelijke begraafplaats. Deze is inmiddels gerealiseerd. Daar kunnen ouders op een waardige manier afscheid nemen van een levenloos geboren kindje.

    Register

    Guy D’haeseleer wil nu ook een sterrenregister, zoals dat trouwens al in een aantal steden en gemeenten bestaat.

    “Het is een tegemoetkoming aan ouders van baby’s, die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting. Zij kunnen momenteel geen enkele erkenning aanvragen. Pas na 24 weken zwangerschap krijgen ze een akte van overlijden. Tussen 140 en 179 dagen zwangerschap kunnen ze een stilgeboren kind wettelijk aangeven en het een voornaam geven.”

    Aan een sterrenregister zijn geen juridische gevolgen verbonden. “Het biedt wel steun aan de familie van doodgeboren kindjes tijdens het rouwproces. Om het verlies te kunnen verwerken kan een symbolische erkenning van het kindje een eerste stap zijn. Het is niet omdat een baby nog niet oud genoeg is volgens de wettelijke termijnen, dat het niet bestaat voor ouders en families en zij geen verdriet hebben.”

    Een sterrenregister kan belangrijk en helend zijn voor ouders, die te vroeg moesten afscheid nemen van hun kindje. “Dit register kan dienen als een tastbare herinnering en een eerbetoon aan alle sterrenkindjes van Ninove, die ons te vroeg hebben verlaten. Bovendien kan het een bron van troost en steun zijn voor de betrokken families, wetende dat de gemeenschap hun verdriet erkent en deelt.”

    Guy D’haeseleer zal het voorstel voor de invoering van een sterrenregister ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad van 25 maart.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons