Abdijpoort beschadigd na aanrijding door vrachtwagen

    07 maart 2024

    NINOVE – Een containerwagen reed donderdagochtend 7 maart rond 6.05 uur de Abdijpoort aan. Het monumentale gebouw raakte hierbij zwaar beschadigd.

    De vrachtwagen was te hoog voor de onderdoorgang van de poort, waardoor de boog van de toegangspoort ernstig werd beschadigd en de zware stenen naar beneden vielen.

    Afgesloten

    De toegang tot de Abdijstraat is volledig afgesloten. Voetgangers kunnen langs de onderdoorgang links van de poort nog wel passeren.

    De omgeving is afgezet met een hekwerk totdat de toestand opnieuw veilig is. Dat zou een tijdje kunnen duren, gelet op de grote schade. Er zal overleg nodig zijn met Monumentenwacht voor de herstelling.

    Monumenten

    De poort is sinds 12 juli 1951 beschermd als monument. Zij vormde de toegangspoort tot het abdijbeluik. In de gevel zien we de patroonheiligen van de abdij: Sint-Cornelius, Sint-Cyprianus en Onze-Lieve-Vrouw.

    Eigenlijk is dit monument toe aan een grondige restauratie, want zowel het metselwerk als het houtwerk vertonen sporen van ouderdom.

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons