Archeologen ontrafelen Ninoofs verleden steeds verder

    04 januari 2023

    NINOVE – De opgravingen langs de Kloosterweg legden sporen van bewoning bloot, voorafgaand aan de stichting van de abdij in de 12de eeuw. Zondagnamiddag 8 januari geven de archeologen ter plaatse tekst en uitleg aan geïnteresseerde bezoekers.

    De archeologen van de intercommunale SOLVA onderzoeken sinds oktober 2022 in opdracht van stad de terreinen voor de Abdijkerk. Dat gebeurt voorafgaand aan de rioleringswerken en de heraanleg van het Abdijplein. Deze werken hebben een grote impact op de ondergrond en eventuele archeologische resten die daarin bewaard zijn.

    Ze hopen meer te weten te komen over de geschiedenis van de norbertijnenabdij, die daar sinds de 12de eeuw heeft gestaan. De resultaten vormen een belangrijke aanvulling op de bestaande kennis over de abdij en de stad Ninove

    Abdij

    Uit eerder historisch en archeologisch onderzoek weten we, dat hier vanaf de tweede helft van de 12de de eeuw een abdij aanwezig was. Het huidig archeologisch onderzoek levert nieuwe informatie op over de oudste romaanse en gotische bouwfases van de abdij en over sporen, die daaraan voorafgaan.

    Schepen Wouter Vande Winkel (Samen): “De doopkapel van de huidige kerk blijkt gebouwd te zijn op de funderingen van één van de torens van de romaanse kerk. Voor de kerk vonden de archeologen een natuurstenen gebouw uit de 13de eeuw. Het blijkt onder meer te hebben gediend als slachthuis.”

    Kloosterlingen

    Op een groot deel van het opgravingsvlak lag het imposante gastenkwartier van de abdij. Dat is afgebroken aan het einde van de 18de eeuw, maar in de ondergrond bleven verschillende muur- en vloerresten bewaard.

    Daarnaast vonden de archeologen de rioleringen en een beerput van het gastenkwartier terug. In de riool dumpte men ook afval. Dat levert een mooi inzicht in de materiële welstand van de gasten van het klooster.

    Nogmaals de schepen: “De vondsten, waaronder Chinees porselein en fraai glaswerk, geven blijk van een luxueuze levensstandaard. Er zijn talrijke teksten overgeleverd, die het leven in het klooster beschrijven of ons vertellen hoe de gebouwen er uit zien. Het archeologisch onderzoek geeft een heel andere, meer directe kijk op het leven van de kloosterlingen en hun gasten.”

    Bewoning

    Naast de restanten van de abdij zijn ook oudere sporen aangetroffen. Deze wijzen op bewoning van in de volle middeleeuwen, nog voor er sprake was van de abdij. Verder onderzoek kan inzicht geven om deze sporen te verbinden met het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Ninove.

    Projectleider Wouter De Maeyer: “Door het archeologisch onderzoek kunnen we intrigerende verhalen vertellen uit het verleden, aan de hand van kleine objecten. Hoe komt een rekeningpenning van de Engelse koningen Edward II of Edward III (13de-14de eeuw) in Ninove terecht? Of wat is het verhaal achter de prachtige 13de-eeuwse zegelstempel van broeder Balduinus, waarop een lam met een vaandel staat afgebeeld?”

    Publieksmoment

    Als je meer wilt weten over de opgravingen en enkele van de vondsten, kan je zondag 8 januari tussen 13 uur en 16 uur terecht voor een rondleiding op de site.

    Plaats van afspraak: de werfcontainers aan de Kloosterweg (kant Abdijstraat). Elk half uur start een rondleiding. Vooraf inschrijven is niet nodig.

    Info: archeologische abdijsite.

    MLI – Foto’s: SOLVA.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons