Beeldkwaliteitsplan voor stationsomgeving

    06 maart 2024

    NINOVE – De stad laat de intercommunale SOLVA een beeldkwaliteitsplan opmaken. Het is een hulpmiddel om de erfgoedwaarde van panden in de stationsomgeving in te schatten.

    Een beeldkwaliteitsplan is een niet-bindend beleidsinstrument, waarin het onroerend erfgoed binnen het projectgebied gedetailleerd is opgenomen. Dit plan heet een belangrijke stap te zijn in het behoud en de opwaardering van het waardevol onroerend erfgoed. Dat geldt voor een deel van de Stationsstraat, de Weggevoerdenstraat, de Dreefstraat, de Hogeweg en Astridlaan.

    Erfgoedwaarde

    Dat gebeurt door SOLVA, in samenwerking met de erfgoedraad. Experts beoordelen de gevels van woningen zorgvuldig op hun erfgoedwaarde. Hieruit is een gedetailleerde inventaris ontstaan, waarin elk pand is opgenomen, vergezeld van een beschrijving van zijn erfgoedkenmerken.

    Aan het einde van de inventaris worden niet-bindende richtlijnen opgenomen met betrekking tot bouwvolume, -hoogte en -materialen. Deze bieden een leidraad voor toekomstige ontwerpen. Het stadsbestuur kan deze gebruiken bij het beoordelen van omgevingsvergunningen. De richtlijnen benadrukken wat wenselijk is om te behouden, hoe panden kunnen worden verbouwd en welke aspecten in overweging moeten worden genomen bij nieuwbouw.

    Dit initiatief bevordert een doordachte benadering van de erfgoedwaarde bij stedelijke ontwikkelingen, waarbij de beeldkwaliteit van het gebied wordt behouden en verbeterd. De stad wil hiermee haar inzet voor het erfgoed en de identiteit van de stad tonen en moedigt een duurzame en respectvolle ontwikkeling aan.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons