Brandweer recupereert historische namen uit koepel van de Abdijkerk

    31 augustus 2023

    NINOVE – Tijdens de renovatiewerken aan de toren van de Abdijkerk ontdekte de aannemer, in de binnenschil van de koepel, namen en aantekeningen van brandweermannen die er door de jaren heen ‘op oefening’ zijn geweest.

    Ninofmedia kreeg de unieke gelegenheid om samen met burgemeester De Jonge, Schepen Evenepoel en Luitenant Daelman en Adjudant Van Santen de koepel te bezoeken.

    Burgemeester De Jonge

    Een van de mooiste monumenten van onze stad krijgt een grondige renovatie. We ontdekten namen van brandweerlui op de binnenschil van de koepel. De aannemer heeft ervoor gezorgd dat we een stuk van de binnenschil kunnen bewaren. Voor het brandweerkorps heeft dit een grote emotionele waarde.”

    Schepen voor erfgoed Henri Evenepoel

    “Het is 25 jaar geleden dat ik hier ben geweest. Men gaat de koepel van het dak vernieuwen. Hier zijn oude scripties uit de jaren 1800. Het stadsarchief was zeer enthousiast en drong erop aan om de waardevolle stukken te recupereren.”

    Luitenant Daelman – Adjudant Van Santen 

    “De huidige groene koepel verdwijnt. We slijpen hier nu een aantal stukken uit de koepel waarop namen staan vermeld van brandweermannen. 

    De brandweer oefende hier regelmatig in de toren. Het was voor hen een eer om hun naam in de koepel te schrijven. Sommige namen zijn oud en kunnen we nog niet linken. Dit komt omdat het archief van de brandweer tijdens de oorlog is verloren gegaan. 

    Dit haalt heel wat nostalgie en emoties naar boven. We willen dit stuk Ninoofs erfgoed bewaren.”

    Renovatiewerken lopen achterstand op

    Wat de werken betreft, is er aanzienlijke achterstand. De renovatie zou moeten klaar zijn tegen december 2023. Omdat er onverwachte problemen aan het licht kwamen, zoals barsten in de muren en rot hout, zal de vooropgezette planning niet gehaald worden. Ook nieuwe stenen moeten opnieuw precies worden afgemeten, nadien besteld en dan terug gemonteerd zoals het oorspronkelijk was. Dat neemt heel wat tijd in beslag en brengt extra kosten met zich mee.  Hierdoor zal ook het oorspronkelijk geraamde budget van 880.000 euro overschreden worden.

    JTR

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons