Commotie rond op één na oudste Ninoofs pand

    23 oktober 2022

    NINOVE – Op sociale media is de afgelopen week schande gesproken over de plannen met het pand aan de Beverstraat 1 in het oude stadscentrum.

    Het was Gino Standaert, die de kat de bel had aangebonden. Volgens hem gaat het om het tweede oudste pand van de stad. Het gebouw staat op de inventaris van bouwkundig erfgoed en dateert van 1566. Volgens de omgevingsvergunning zou het typische huis worden afgebroken. Uit de reacties op Facebook bleek dit een doorn in het oog van heel wat Ninovieters.

    Inmiddels is de storm gaan liggen. De post op Facebook is verwijderd en van de geplande petitie is geen sprake meer.

    Voorwaarden

    Ninofmedia sprak met de schepen voor ruimtelijke ordening, Katie Coppens (Samen).

    De schepen bevestigt de aanvraag tot sloop en heropbouw van het pand. Ze vertelt er meteen ook bij, dat heel wat voorwaarden zijn opgelegd. “De erfgoedraad is vooraf geconsulteerd. Gelet op de erbarmelijke toestand van het gebouw had deze geen bezwaar bij de afbraak. Er zijn wel duidelijke eisen geformuleerd voor de heropbouw.”

    Het advies van de erfgoedraad is volledig opgenomen in de vergunning. Zo moet de trapgevel opnieuw worden opgebouwd volgens de contouren die deze nu heeft. De witte kaleisteen moet bewaard blijven en er moet worden gewerkt met Vlaamse pannen. Zelfs de vensteropeningen moeten identiek zijn aan de huidige situatie. In de vergunning staat ook, dat de benedenverdieping moet dienen voor commerciële doeleinden.

    De schepen begrijpt de bekommernis van de mensen als het gaat om de afbraak of het verbouwen van historische gebouwen. “We consulteren altijd de erfgoedraad als voor dergelijke gebouwen vergunningsaanvragen binnenkomen. We moeten maximaal inzetten om het erfgoed van de historische gebouwen te bewaren.”

    JTR – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons