Dakrestauratie O.L.V. van Lourdeskapel kan eindelijk beginnen

    04 november 2021

    APPELTERRE-EICHEM – Aannemer De Vos (dak- en torenwerken) start na de herfstvakantie met de vernieuwing van het dak van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel, op de hoek van ’t Angereelstraat en Wilderstraat.

    Volgens het gevelopschrift is deze neogotische kapel gebouwd in opdracht van Benedict-Jozef Schollaert in 1875. Dat gebeurde in de nasleep van de verschijningen in Lourdes (1858) en de golf van Mariadevotie in het katholieke Vlaanderen toentertijd. De bouwheer was een gekende figuur in Appelterre, die het klooster mee heeft helpen financieren. De kapel was ooit een bidplaats voor de lokale katholieke gemeenschap en een halte tijdens de plaatselijke processie.

    Beschermd

    De O.L.V. van Lourdeskapel ligt op de hoek van ’t Angeleerstraat en de Wilderstraat en is opgetrokken in de klassieke neogotische bouwstijl uit die periode. Het gebouwtje is sinds 14 september aangeduid als bouwkundig erfgoed en geklasseerd als een beschermd monument op 08 februari 2009. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich het Hof ’t Angereel, eveneens bouwkundig erfgoed (14 september 2009) en beschermd monument (08 februari 2012).

    Ninove

    De kapel was ten tijde van de klassering al in een slechte staat. De eigenares stond ze op 11 maart 2013 af aan Ninove voor een symbolische euro. De stad beschouwde het gebouw als historisch en waardevol patrimonium en ging ook akkoord met de voorwaarde: instaan voor de restauratie.

    Inmiddels zijn we meer dan 8 jaar verder en is de situatie alleen maar verergerd. Een aantal bewoners was die toestand meer dan beu en hing als protest enkele affiches aan de hekkens rond de kapel.

    Restauratie

    Maar er is goed nieuws, wist schepen Henri Evenepoel (Open VLD) ons te vertellen: “We zijn al een tijd bezig met dit dossier. In mei 2021 is de opdracht voor de restauratie van het dak toegewezen aan Dakwerken De Vos. Er hadden maar twee firma’s ingeschreven omdat er toch heel wat specifieke kennis en ervaring komen kijken bij een dergelijke restauratie.”

    De werken zijn gegund voor € 73.167 (excl. BTW). “Het bevel voor de aanvang der werken is gegeven op 18 oktober en ik verwacht, dat de firma na het herfstverlof zal starten. Er zijn 50 werkdagen voorzien.”

    De restauratie van het gebouw zelf is voor een latere fase en zal eveneens gebeuren in overleg en samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons