€ 175.000 voor restauratie vensters Sint-Gertrudiskerk

  20 juni 2022

  APPELTERRE – Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kent aan vijf Oost-Vlaamse restauratieprojecten in totaal een premie toe van € 580.215,35. Een daarvan is de Sint-Gertrudiskerk.

  Dankzij de standaardpremie kunnen de eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden.

  “Ik ben erg blij dat massaal wordt gebruik gemaakt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden”, aldus de minister. “Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.”

  Ramen

  Enkele jaren geleden zijn al restauratiewerken uitgevoerd aan de Sint-Gertrudiskerk.

  Minister Diependaele: “In 2015 is de restauratie van de bedaking opgeleverd. Het herstel van de parochiekerk wordt nu verdergezet door het restaureren van de glas-in-loodvensters en de spitsboogvensters (herstel van zandstenen dagkanten, monelen en maaswerk). In een latere fase volgen de noordkant en het koor.”

  Voor de huidige fase is een premie van € 175.000 toegekend

  Beschermd

  De parochiekerk Sint-Gertrudis is beschermd sinds 1979. Ze maakt samen met het nabijgelegen Kapittelhof deel uit van een beschermd dorpsgezicht. In het kerkkoor is nog een deel van de laatgotische kerk uit de 15de eeuw bewaard.

  Vooral de neogotische vernieuwing uit 1909 bepaalt het huidige uitzicht. De kerk heeft bakstenen gevels met grijswitte natuursteen, een zandstenen koor en sokkel en leien bedaking.

  De spitsboogvensters zijn in het koor afgewerkt met figuratief glas-in-lood. In de rest van de kerk is het glas-in-lood sober uitgewerkt.

  Andere projecten

  De minister keurde ook premies goed voor vier andere restauratieprojecten:

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons