Eerste fase restauratie abdijhuisjes stapje dichterbij

    16 juli 2023

    NINOVE – De gemeenteraad ging op 26 juni akkoord om de eerste fase van de dringende restauratiewerken aan te besteden en te laten uitvoeren. Deze werken zijn geraamd op € 947.941,14 (btw incl.).

    De woningen 38 en 40 zijn beschermd als monument. Het aanpalend hoekhuis 36 is een overblijfsel van de toegangspoort tot de abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus. De drie woningen zijn samen met hun onmiddellijke omgeving op 16 oktober 1980 beschermd als stadsgezicht. De huisjes zijn in de 19de eeuw met een verdieping verhoogd en als woningen ingericht.

    Trein der traagheid

    Het restauratiedossier van deze huisjes op het Kerkplein is niet meteen een voorbeeld van een vlot lopend dossier.

    De gemeenteraad keurde op 17 oktober 1996 de restauratie van de drie woningen goed. Louis Waltniel (Banier) was toen burgemeester en Jacques Timmermans (SP) schepen van openbare werken en patrimonium. Het projectbureau Signa is op 4 februari 1997 aangesteld als ontwerper. Het was de bedoeling er een abdijmuseum in onder te brengen. Er zijn overlegvergaderingen geweest op 20 november 2001, 16 maart 2004, 8 november 2007.

    Op 24 april 2008 breidde de gemeenteraad de opdracht van de ontwerper uit met een bouwhistorisch onderzoek en de veiligheidscoördinatie. Nadien volgden nog overlegvergaderingen op 27 september 2010, 8 februari 2011 en 28 november 2012.

    De gemeenteraad keurde op 27 oktober 2015 het definitieve voorontwerp goed. Het schepencollege breidde op 10 november 2015 de opdracht van de ontwerper uit met de opmaak van een beheersplan.

    Het ontwerp van de restauratie is dan door de gemeenteraad op 25 januari 2021 goedgekeurd en via een bijzondere procedure ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Maar dat bleek evenmin op een wandeling in het park uit te draaien.

    Fase 1

    Zelfs de schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open Vld) kreeg het hierdoor op de heupen, eerder ongewoon voor deze doorgaans rustige natuur. Naar aanleiding van een ander dossier fulmineerde hij tijdens de gemeenteraad van 24 april: “De drie huisjes op het Kerkplein zijn al van voor mijn tijd beschermd. Anderhalf jaar geleden stelden we nog maar eens een dossier op. Enkele maanden terug kregen we het bericht, dat we 10 jaar op subsidie zouden moeten wachten omwille van het budget. We hadden 25 jaar geleden beter zelf alles laten herstellen zonder bescherming.”

    Omdat er dus nog steeds geen zicht is op de vastlegging van de subsidies en het monument steeds verder in verval raakt, met gevaar voor instorting, is het aangewezen om de eerste fase van de werken dringend aan te besteden en te laten uitvoeren. Die eerste fase omvat de ruwbouw, de stabiliteit, het buitenschrijnwerk en-schilderwerk en de buitenaanleg. De werken zijn geraamd op € 947.941,14 (btw incl.).

    De stad kan een beroep doen op een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid. De basispremie bedraagt 40 %. Voor bepaalde types van erfgoed is een verhoging tot 60 % voorzien. Als beloning voor een goed onderhoud is een aanvullende premie van 10 % mogelijk.

    Samen met de abdijkerk vormen de huisjes een van de historische overblijfselen van de stad en zou een abdijmuseum een bijkomende toeristische aantrekkingspool kunnen zijn. Intussentijd is er werk aan de winkel om het kniehoog onkruid op het Kerkplein zelf onder handen te nemen. Daarvoor is geen restauratiedossier nodig.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons