Er is werk aan de toren van de Abdijkerk

    30 maart 2023

    NINOVE – De toren van de Abdijkerk staat binnenkort voor een aantal maand in de steigers. De restauratie ervan zou moeten rond zijn eind november, begin december.

    “De restauratie van de kerktoren was hoogdringend”, vertelt ons pastoor Alexander Vandaele. ”De werken zijn gegund aan Group Monument. Het architectenbureau Steenmeijer volgt de zaak op. Ondertussen zijn we aan fase 8 van de hele restauratiecampagne, die is begonnen in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Deze fase moest er ook zo snel mogelijk door. Na veel tellen, cijferen en vergaderen komt het er van.”

    Prijs

    De kostprijs was bij de opmaak van het meerjarenplan geraamd op € 805.000.

    “Maar toen wij vorig jaar bij hoogdringendheid de toelating kregen om te restaureren, wisten wij dat we veel meer zouden nodig hebben. Het bedrag is nu gestegen naar € 1,2 miljoen. Het is voornamelijk de belastingbetaler, die de rekening zal betalen. Het grootste deel komt van het Vlaams Gewest Agentschap Onroerend Erfgoed. Maar er komt ook een vrij groot deel toe aan de stad als eigenaar, dus aan elke inwoner van de stad. We moeten nu verder onderhandelen om die extra € 400.000 te vinden en het meerjarenplan wijzigen.”

    Hoogdringend

    De werken zijn wel al gestart, precies omwille van de hoogdringendheid.

    “De toren wordt volledig gerestaureerd. Voornamelijk de buitenzijde, maar eveneens de rotte plankenvloeren binnenin en de trappen. Ook de koepel wordt aangepakt, die is nu zo lek als een zeef. Als je op een zonnige dag enkele jaren terug in de koepel zat, kon je als het ware een sterrenhemel boven je hoofd zien. Daardoor zijn de vloeren aan het wegrotten. Er is ooit een kastanjehouten omheining rond de toren geplaatst omwille van de vallende stenen. Er moet dus ook voegwerk worden vervangen en sommige stenen liggen los op die balkons; pIloontjes en versieringen vallen nu gewoon naar beneden. Om maar te zeggen, dat het dringende werkzaamheden betreft.”

    Scheve toren

    De stellingbouw vormt voor de aannemer al een eerste groot probleem.

    “Onze toren staat scheef: meer dan 1,40 m uit de loodlijn. Dus moet je bij de opbouw van de stellingen de zaak opvangen met bijbouwen en overhellen. Dat overhellen is niet zo onveilig op zichzelf, maar het vergt wel heel veel om het technisch goed te kunnen uitwerken ten aanzien van de hedendaagse veiligheidsnormen.”

    De oplevering van de werken is voorzien eind november, begin december. Na de restauratie zou de kerktoren misschien terug toegankelijk zijn voor het publiek.

    “Maar wie dat gaat beheren en hoe dat moet gebeuren, zal een vraag zijn voor de eigenaar.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons