Gebouw jeugdhuis Het Uur komt te koop

    17 oktober 2022

    MEERBEKE – De stad vraagt op 24 oktober het akkoord van de gemeenteraad voor de openbare verkoop van de voormalige Berlindiskring. Het leegstaande jeugdhuis aan de Halsesteenweg is geschat op € 229.000.

    De openbare verkoop trekt definitief een streep onder de plannen voor een mogelijke heropstart van jeugdhuis Het Uur.

    De progammatie en de werking ervan waren ooit toonaangevend voor andere jeugdhuizen in de brede regio. De afgelopen jaren was er nog wel goede wil aanwezig, maar ontbrak het aan voldoende vrijwilligers om de kar te blijven trekken.

    Einde

    Het begin van het einde kwam er toen burgemeester Tania de Jonge (Open Vld) op 20 februari 2019 bij burgemeestersbesluit het huurcontract met jeugdhuis vzw Het Uur tijdelijk stopte voor drie maand. De stad had vastgesteld, dat een aantal zaken niet zo goed liepen binnen het Meerbeekse jeugdhuis, ondanks de inzet van enkelen.

    Die stopzetting had een nieuw jeugdhuisbestuur de tijd moeten geven om de wettelijke statuten aan te passen en een degelijke werking uit te bouwen.

    Op 1 juni 2019 was er echter geen nieuw bestuur en waren de statuten evenmin gewijzigd. De gemeenteraad van 20 juni 2019 legde daarop een kader vast met vrij strenge randvoorwaarden.

    De jeugddienst organiseerde op 9 oktober 2019 voor amper 7 geïnteresseerden een infoavond over de toekomstplannen. Nadien bleef het oorverdovend stil zodat Het Uur 2.0 een verre utopie scheen. De corona-crisis deed er vanaf 2020 evenmin goed aan.

    Verkoop

    We vroegen begin 2021 aan de burgemeester of voor Het Uur nog een toekomst was weggelegd.

    “We gaan met de jeugddienst een plan uitwerken met verschillende mogelijkheden om een jeugdhuis op te bouwen. We hebben een aantal creatieve ideeën, die we willen terugkoppelen naar de jeugdraad. Ik voorzie tegen eind februari een visie over de toekomst van het jeugdhuis .”

    Of het stadsbestuur een verkoop overwoog, liet de burgemeester toen in het midden. Indertijd investeerde de stad in de renovatie van de voormalige Berlindiskring. Het gebouw staat inmiddels al meer dan 3 jaar te verkommeren en oogt met de dag desolater.

    Die knoop lijkt inmiddels doorgehakt. Voor de gemeenteraad van 24 oktober 2022 staat de openbare verkoop van het pand aan de Halsesteenweg op de agenda. Een schattingsverslag stelt de minimale verkoopwaarde op € 229.000. Een notaris zal de openbare verkoop regelen.

    Jeugdhuis

    Daarmee zijn niet de plannen voor een Ninoofs jeugdhuis opgedoekt. In de startnota van begin 2019 staat daarover een paragraaf.

    “Er komt een jeugdhuis in de binnenstad. Het nieuwe jeugdhuis wordt een plaats waar alle jongeren van Ninove terecht kunnen en elkaar ontmoeten, met een bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren. Voor deze groep wordt een professionele begeleiding voorzien wiens opdracht het is met deze kwetsbare jongeren een jeugdwerking uit te bouwen. Het jeugdhuis wordt ingepland op de OCMW-site in de resterende te restaureren Kaaischoolgebouwen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons