Geen zonwerende beglazing voor Klateringen

    16 december 2023

    NINOVE – De meerderheid in de OCMW-raad ging maandag 11 december niet in op een voorstel van Renaat Raes (Forza Ninove) om zonwerend glas te plaatsen in de raamkaders aan de zuidgevel van het woonzorgcentrum.

    “Zonwerend glas houdt de warmte van de zonnestralen buiten, terwijl het toch maximaal het zonlicht“, aldus het raadslid in zijn motivering. “Het wordt vaak geplaatst voor dakbeglazing en in gevels die, op het zuiden en het zuidwesten zijn georiënteerd. Zonwerend glas heeft quasi dezelfde dikte als het gewone dubbel glas of hoog rendementsglas. Het kan dus zonder problemen in de bestaande raamkaders worden geplaatst.”

    Een bijkomend voordeel is volgens Raes “dat het zonwerend glas in de winter fungeert als klassiek hoog rendementsglas en dus sla je twee vliegen in één klap. In veel gevallen is het goedkoper dan het installeren van rolluiken of andere vormen van zonwering. Het is eenvoudig en snel te plaatsen.”

    Budget

    De schepen voor patrimonium Joost Arents (Onafh.) las als antwoord een advies voor van zijn dienst.

    “Je houdt de zon best buiten door buitenschermen, al hebben die ook hun specifieke problemen als sturing en windlast. In de winter verliezen we dan weer het effect van gratis zonnewarmte, dus meer stoken. De zon tegenhouden betekent ook het licht tegenhouden. In de winter en het voorjaar moet je dan vaker het licht aansteken, dus hogere verlichtingskosten. Je kan de bestaande dubbele beglazing niet altijd zomaar vervangen door zonwerend glas en dat kan leiden tot een vermindering van de isolatiewaarde. Voor het storten van glas moet je bovendien sinds kort ook stortkosten betalen, wat gevolgen heeft voor het budget. Een correcte raming op korte termijn is niet mogelijk en voor een gefundeerde beslissing is een studie nodig door een extern bureau.”

    Hitte

    Budgettair is dit niet voorzien in de meerjarenplanning, maar de schepen was bereid om in de zomer een studie te laten maken in verband met eventuele oververhitting in Klateringen.

    De schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) herhaalde ter ondersteuning de argumenten, die ze eerder al had gegeven op de vraag van Raes om in het woonzorgcentrum airco te plaatsen. “De warmste dag temperatuur bedroeg 28-29 °C op de 3de verdieping en 26-28 °C op het gelijkvloers. De meeste bewoners hebben daarvan geen last omdat ze 25 °C als een comfortabele dagtemperatuur beschouwen.”

    “Ik krijg nochtans regelmatig telefoontjes van de familie van bewoners”, repliceerde Raes. “Op de 3de verdieping liep de temperatuur aan de zonzijde op tot 32 °C. Jullie voorzien nochtans zonwerend glas aan de zuidgevel van de school in Voorde. Dat is dan nog een totaal andere situatie in Klateringen, waar bewoners vaak 12 uur aan een stuk in hun zetel zitten.”

    Maar de schepen was niet te vermurwen, al bleef hij bereid een studie te laten maken.

    De 87-jarige nestor van de Ninoofse raadsleden was niet onder de indruk van het omzwachteld geformuleerde njet. “Tja, iedere keer als ik in het verleden een voorstel deed, werd het afgewezen”, besloot hij filosofisch. “Maar 10 tot 15 jaar later werd het toch gerealiseerd. Dus vroeg of laat zal het voor dit voorstel hetzelfde zijn.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons