Jeugdontmoetingscentrum gepland in voormalige Okegemse pastorie

  12 december 2023

  NINOVE – De meerderheid ging maandag 11 december akkoord met de huurovereenkomst tussen de stad en de vzw Habbekrats. Deze plant wil de leegstaande pastorie van Okegem omvormen tot een tweede thuis voor Ninoofse jongeren.

  De pastorie was oorspronkelijk verkocht op 25 november 2016, maar de koper weigerde de koopsom te betalen. Kort nadien overleed hij, wat resulteerde in een zogenaamde rouwkoop en uiteindelijk leidde tot de ontbinding van de koopovereenkomst op 4 oktober 2022.

  Habbekrats

  “De vzw Habbekrats, die voor de stad het jeugdopbouwwerk realiseert, had nood aan een groter lokaal en de pastorie leek een geschikte tweede locatie”, legde burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) uit. “Ze willen daar verschillende kamers inrichtingen voor de diverse leeftijds- en doelgroepen: een muziek- , een speel- en een sportkamer en een keuken. In samenwerking met La Lorraine is daar ook een proefbakkerij gepland, een soort leerwerkplaats. De buurt zou er een keer per week terecht kunnen voor koffie en brood. Habbekrats neemt de kosten voor alle investeringen op zich, zodat we de huur verlagen van € 763 per maand naar € 250, met een looptijd van 9 jaar. Dat kan omwille van het maatschappelijk doel.”

  Onduidelijkheden

  “We zijn niet tegen de werking van de vzw Habbekrats”, bracht Rudy Corijn (Forza Ninove) ten berde. “Wel stel ik vast, dat dit dossier niet in orde is. Er is geen plaatsbeschrijving, de herstellingen zijn niet duidelijk omschreven, net zo min als de huurvoorwaarden. Habbekrats betaalt dan wel € 350.000 aan investeringen, maar de stad verliest op 9 jaar tijd € 450.000 door de lagere huur. De vzw beschikt volgens mij over voldoende middelen om het pand zelf te kopen.”

  De locatie in Okegem leek hem ook niet bevorderlijk voor de bereikbaarheid. “Is dit alles voldoende bevraagd? Overigens heb ik nog geen enkel jaarverslag gezien over de werking van Habbekrats; we moeten hen dus op hun woord geloven. Ik wens geen tweede Uur-scenario, waarbij de stad de voormalige Berlindiskring renoveerde voor € 750.000 en het pand nu moet verkopen voor € 233.000.”

  Sterker maken

  Stijn Vander Elst (Open Vld) vond het alvast een heel mooi project, zeker ook omwille van de samenwerking met La Lorraine. “Het doel is lovenswaardig en biedt uitzicht op een vaste job. Wellicht kunnen we rekenen op subsidies voor OverKop-huizen door de Vlaamse overheid.”

  Een tweede Uur-scenario was voor de burgemeester zeker niet mogelijk. “We hebben al heel veel overleg gehad, ook in verband met de locatie. De jongeren staan er achter en Habbekrats is een ervaren organisatie in de begeleiding. Dit project wil de jongeren sterker maken.”

  De vraag van Corijn om het dossier uit te stellen, kreeg geen meerderheid. Bij de stemming ten gronde onthield de Forza-fractie zich.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons