Meer zonnepanelen op stadsgebouwen

    26 oktober 2023

    NINOVE – De gemeenteraad ging maandag 23 oktober unaniem akkoord met een samenwerkingsovereenkomst met de energiecoöperatieve Denderstroom voor het plaatsen van zonnepanelen op diverse stads- en schoolgebouwen.

    Schepen voor Klimaat & Leefmilieu Wouter Vande Winkel (Samen) was bijzonder tevreden. “Er is een gedegen onderzoek gebeurd waar deze het best zullen renderen. Het ontzorgt de stad, we bedingen een energieprijs van 15 cent per kWh gedurende 20 jaar en de burgers kunnen in dit project participeren.”

    Bedenkingen

    Jordy De Dobbeleer (Samen) vond dit uiteraard een heel goed dossier, met 2 bedenkingen. “Hoe betrekken we de burgers bij deze coöperatieve? De stad zal dit goed moeten communiceren. Komen die zonnepanelen ook op nieuwe gebouwen?”

    “Beter laat dan nooit”, vond Renaet Raes (Forza Ninove). Hij is sinds jaar en dag een voorstander om zoveel mogelijk fotovoltaïsche cellen op zoveel mogelijk stadsgebouwen te plaatsen. Er zijn al zonnepanelen geïnstalleerd, maar volgens hem veel te weinig. “Er is al veel geld verloren gegaan; Toen ik 15 jaar geleden voorstellen deed, werden die geweigerd. Op het Sociaal en het gebouw De Cooman bijvoorbeeld liggen er veel te weinig. Voorzie ook batterijen voor de scholen, om de stroom op te slaan als ze deze niet kunnen gebruiken.”

    Volgens zijn partijgenoot Dany Goessens zouden de geplande zonnepanelen maar 58 % van het werkelijke verbruik dekken.

    Ondanks deze en andere bedenkingen, stemden alle raadsleden toch in met die samenwerkingsovereenkomst. Het leek hen ene goede start.

    De fotovoltaïsche cellen zullen komen op de volgende stadsgebouwen: de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, de Liberale Kring, het stadhuis site Centrumlaan en site Bevrijdingslaan, de sporthal, de stedelijke basisscholen De Hazelaar, De Flapuit, Windekind en het cc De Plomblom.

    Info: herbekijk hier het volledige debat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons