Okegemse parochiekerk in de steigers

    28 september 2020

    OKEGEM – De dakrestauratie van de parochiekerk is volop aan de gang. Al is de oude dakconstructie er wel slechter aan toe dan gedacht.

    De kerk heet officieel Onze-Lieve-Vrouw Opdracht of Presentatie.

    Samen met de kerkraad volgt voorzitter Chris Van der Perre de restauratie op met wekelijkse vergaderingen.  Zij spijkerde onze historische kennis bij. “Deze kerk behoorde vanaf 1096 oorspronkelijk tot de abdij van Geraardsbergen, later tot deze van Ninove. Sinds 1802 is ze een zelfstandige parochiekerk.”

    Beschermd

    Het huidige kerkgebouw is opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Van het vroeg-gotische bouwwerk uit de 13de eeuw is enkel de toren overgebleven.

    Het orgel, doksaal en portaal zijn erkend als beschermd monument op 05 november 1974. In zijn geheel is het gebouw sinds 14 september 2009 bouwkundig erfgoed.

    Vakmanschap

    Onze ploeg klauterde de steigers op, samen met architect Filip Pauwels. “Voor een goede restauratie moet je de voorgeschiedenis van een gebouw kennen. 15 jaar geleden is hier het binnenwerk geschilderd. Nadien volgde de restauratie van de toren, waarbij we zoveel mogelijk het oude aspect hebben bewaard. Nu is de dakconstructie aan de beurt.”

    Dat is geen sinecure. Werfleider Gino Van den Berg ziet toe op de correcte uitvoering. “We werken met natuurleien. Eigenlijk is dit een beroep, dat overgaat van vader op zoon. Je leert dat vakmanschap niet op school.”

    De werken zijn geraamd op € 200.000. De Vlaamse gemeenschap en de stad Ninove betalen het grootste gedeelte van de kosten. “Het stadsbestuur is ons altijd gunstig gezind geweest”, zegde ons nog Chris Van der Perre. “We hebben voor onze vieringen een vast publiek, ook van andere parochies.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons