Prestigieuze totaalrenovatie bibliotheek op losse schroeven

  16 maart 2023

  NINOVE – Met offertes, die tot € 2 miljoen hoger liggen dan de ramingen, ziet de prestigieuze renovatie van de bibliotheek er plots veel minder zeker uit. Het is zelfs mogelijk dat het project de budgetcontrole niet overleeft.

  Het college van burgemeester en schepenen gaf op 24 oktober 2022 een omgevingsvergunning voor de totaalrenovatie van de bibliotheek. De realisatie is in handen van de intercommunale SOLVA en het ontwerp is van ROBUUST architectuur & onderzoek.

  Door de vernieuwbouw zou de bibliotheek ook een eigen smoel krijgen en niet langer een appendix zijn van het cc De Plomblom. De werken zouden starten begin 2023; in de zomer van 2024 zou de bib 2.0 opengaan.

  € 2 miljoen

  Zou en zouden, want momenteel is alles hoogst onzeker.

  “De offertes zijn twee weken terug binnengekomen”, zegde ons schepen voor cultuur Henri Evenepoel (Open Vld).”Deze zitten ruimschoots boven de raming: een kleine € 2 miljoen. SOLVA en de architect hebben de prijzen van de 3 aannemers ontleed. Voor heel veel posten zaten de inschrijvers dicht bij de ramingen, maar dat wisselde telkens en voor de andere zaten ze er twee tot drie keer boven.”

  In de huidige budgettaire omstandigheden is € 2 miljoen extra een brug te ver.

  “Zoals dat ook met andere grote projecten is gebeurd, zouden we met één hoofdaannemer en diens eigen onderaannemers werken. We willen nu in verschillende posten toewijzen. Op basis van de opgegeven prijzen maken we een nieuwe raming om te zien waar we uitkomen. We zullen ook een aantal zaken schrappen. Bijvoorbeeld de materialen van de lamellenstructuur en de lamellen zelf aanpassen, want dat was wel een fors bedrag.”

  In april volgt eventueel een nieuwe aanbesteding.

  “Als we meer gericht de aanbesteding kunnen doen, zullen we de juiste prijzen misschien wel halen voor die deelposten. We hopen dan op een significante verlaging, zeker met het herbekijken van de lamellen, de grootste post. De look van het project zou daardoor niet ten gronde veranderen zodat we geen nieuwe bouwvergunning moeten aanvragen om tot een aanvaardbaar resultaat te komen.”

  Uitstel

  De realisatie tijdens deze legislatuur zit er dan wellicht niet meer in.

  “Als het project standhoudt na de financiële oefening in april, zouden we hoogstwaarschijnlijk na de zomer kunnen starten. Oorspronkelijk zou dat na Pasen zijn geweest, met een projecttijd van ongeveer een jaar en afrond in de zomer van volgend jaar.”

  Maar voor de politiek belangrijke datum (gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober 2024) zal dat dus niet meer lukken.

  “Wel voor het einde van deze legislatuur, als het project overeind blijft natuurlijk. Maar voorgaande projecten zijn ook gespreid geweest over twee legislaturen: het politiegebouw, de Liberale Kring, het Sociaal Huis. Als het project verder kan, zullen de mensen wel zien, dat een volledig vernieuwde bib vorm krijgt.”

  Afstel

  De kans is dus reëel, dat de totaalrenovatie helemaal niet doorgaat.

  “Ja, om twee redenen. Ten eerste: als na de herberekening het budget toch te hoog is dan begroot. En twee: als na de budgettaire oefening een aantal projecten te hoog uitkomen, kan een daarvan sneuvelen. We hadden in het begin van de legislatuur plannen voor een aantal grote projecten. Intussen is heel veel gebeurd, wat niemand had kunnen voorspellen: quasi twee jaar corona-stilstand en een oorlog in Europa, die de grondstoffenprijzen de hoogte injoeg. De financiële situatie is dus niet degene, die we bij aanvang van deze legislatuur voor ogen hadden. Als we dit op voorhand hadden geweten, dan zou de renovatie van de bibliotheek wellicht kleinschaliger zijn opgevat. Als we nu voor een kleinschaliger project zouden gaan, moet een nieuwe bouwaanvraag gebeuren. Dan rijst de vraag of wij die beslissing nog kunnen nemen en doorschuiven naar de volgende legislatuur.”

  Voor diegenen, die gehoopt hadden op een bib 2.0 na de zomer van volgend jaar is dit sneu. Ook voor het personeel, dat met een halve bezetting de renovatie en de verhuis van de bibliotheek in goede banen moest leiden. Nu is plots al het werk teniet gedaan.

  Info: Ontwerp bibliotheek.

  MLI – Foto’s © ROBUUST architectuur & onderzoek

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons