Reizende tentoonstelling over middeleeuwse mottekastelen

    30 augustus 2023

    REGIO – De provincies Oost- en West-Vlaanderen gaven donderdag 24 augustus de start voor de reizende tentoonstelling ‘Bult in zicht! Middeleeuwse mottekastelen in het landschap’. Ook de Ninoofse burcht komt hierin aan bod.

    Mottes zijn wellicht de oudste kastelen van Vlaanderen. Het klassiek mottekasteel had een tweeledige structuur, bestaande uit een opper- en een neerhof.

    Motte

    Het opperhof werd gevormd door de kunstmatig of op zijn minst deels kunstmatig opgeworpen heuvel met een rond tot licht ovaal grondplan. Rond deze heuvel was een gracht aangelegd. De heuvel was afgeboord met een houten palissade of eventueel een stenen muur. Binnen deze omheining stond een toren of een eerder zaalvormig gebouw. De basis van het ronde tot licht ovale heuvellichaam was doorgaans zo’n 40 tot 50 m in doorsnede, met een hoogte van 3 tot 20 m. De helling van de heuvel was doorgaans 60 % steil en was uit defensieve overwegingen begroeid met doornstruiken en hagen.

    Het neerhof was min of meer hoefijzervormig en sloot aan op het opperhof. Vaak was ook het neerhof opgehoogd en voorzien van een pallisade en een gracht. Op dit omheind plateau vond men gebouwen van religieuze, residentiële, agrarische en artisanale aard. De omsloten ruimte bood onder andere plaats aan stallen en schuren, voorraadkamers, werkhuizen, woonruimte voor de heer en zijn ondergeschikten, en ook een kapel

    Tentoonstelling

    Deze expo toont voor het eerst de resultaten van een nieuw archeologisch syntheseonderzoek met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Onder andere Aalst, Beveren, Brakel, Brugge, Damme, Diksmuide, Evergem, Gent, Geraardsbergen, Gistel, Heuvelland, Houthulst, Kortemark, Lo-Reninge, Merelbeke, Ninove, Oudenaarde, Veurne en Wichelen komen aan bod.

    De tentoonstelling is bovendien kindvriendelijk door een samenwerking met LEGO-Master en archeoloog David Vanhee. Je kunt zelf bouwen en deelnemen aan een wedstrijd.

    De expo start in Wichelen en staat er nog tot 4 oktober; daarna tot 8 november in Lampernisse. Nadien gaat de tournee verder door Oost- en West-Vlaanderen, alvast tot eind 2024.

    Info: Burcht Ninove: archeologisch dossier.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons