Renovatie bibliotheek goedgekeurd

    14 februari 2024

    NINOVE – Het college van burgemeester en schepenen keurde donderdag 1 februari het volledige renovatiedossier van de bib goed. Deze krijgt tijdens de werken een tijdelijk onderkomen in het buurthuis Berdam.

    De bibliotheek bevindt zich sinds 1994 op de plaats van de voormalige lampenfabriek Sigtay: tussen de Graanmarkt, de Edmond De Deynstraat en de Koepoortstraat. 30 jaar intensief gebruik heeft sleetsporen nagelaten in het gebouw. Vooral de nutsvoorzieningen verdienen een opwaardering.

    In het meerjarenbeleidsplan had het stadsbestuur daarom een grondige renovatie ingecalculeerd.

    Hedendaags en circulair

    Schepen voor cultuur  Henri Evenepoel (Open Vld): “Met de renovatie maken we de bibliotheek helemaal bijdetijds en geven we het gebouw een meer hedendaagse uitstraling. We trekken de kaart van circulair bouwen en maximaal hergebruiken. De rechthoekige betonnen structuur en de verdiepingsvloeren van het gebouw blijven behouden. Maar de ruimtes worden opnieuw aangekleed en ingericht, met verplaatsbare wanden. Door de binnenkant van het gebouw zo aanpasbaar mogelijk te maken, kan de nieuwe bibliotheek in de toekomst meegroeien met de veranderende noden.”

    Het gebouw, waarin naast de bibliotheek ook het cc De Plomblom huist, krijgt aan de voorzijde en de zuidzijde een gevelbekleding in lamellen, die zowel een esthetische als zonwerende functie hebben. Er is een nieuwe inkom voorzien, in het verlengde van de toegangsweg vanaf de Graanmarkt, en een gemeenschappelijke balie voor de bib en het cultuurcentrum.

    Gunning in percelen

    De gemeenteraad stelde de intercommunale Solva aan als bouwheer voor het renovatieproject. De uiteindelijke gunning van de verbouwing duurde langer dan verwacht.

    “Bij de eerste opening van de offertes eind 2022 bleek de laagste offerteprijs een heel stuk hoger dan de ramingsprijs van de ontwerper. Daarom is beslist om de aanbestedingsprocedure stop te zetten en kreeg de architect de opdracht om het project te vereenvoudigen en de kostprijs te drukken. Ook de raming is herbekeken vanuit de post-coronaprijzen en onderverdeeld in 7 percelen. Op 1 februari 2024 kon het college uiteindelijk het volledige dossier gunnen.”

    De opmaak van de tijdlijn voor de renovatie van de bib gebeurt eerstdaags, maar de schepen hoopt nog in de lente te kunnen starten. Het eerste tastbare feit zal de tijdelijke verhuis zijn van de bib naar het buurthuis Berdam.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons