Resultaten opgravingen aan de Kloosterweg

  16 maart 2023

  NINOVE – De twee eerste fases van de opgravingen vooraan de Abdijkerk zijn afgerond. De archeologen van Solva blikken terug op de voornaamste resultaten.

  De eerste kloostergemeenschap is in 1137 opgericht in de buurt van de parochiekerk van de Nederwijk. Pas in 1157 is gestart met de bouw van een kerk en een abdij op de Coudenberg aan de huidige Kloosterweg. In 1166 werd de abdijkerk in gebruik genomen na de voltooiing van het koor.

  De bouwgeschiedenis van de abdij kent drie fases: een romaanse (midden 12de eeuw tot ca. 1457/1525), een gotische (ca. 1325-1425 tot 1761) en een classicistische fase (1761-jaren 1790). Sommige oudere delen bleven bestaan en werden uitgebreid werden, op het moment dat bouwwerken in ‘nieuwe stijl’ werden aangevat.

  In het kielzog van de Franse revolutie (1789) is is de abdij verkocht als nationaal goed en zijn de gebouwen in 1823 ontmanteld.

  Beerputten

  Ten noorden van de hoofdingang van de kerk, haaks op de gotische kloostergebouwen, heeft gedurende meer dan een eeuw een gastenverblijf gestaan.

  Onder dat gastenverblijf liep een rioleringsstelsel, waarop de kamers waren aangesloten. Die riolering mondde uit in een grote beerput, die overging naar een grote vijver ter hoogte van de huidige residentie d’Abdij.

  De studie van de inhoud van de beerput kan veel informatie verschaffen over de levensomstandigheden in die tijd: aardewerk of glas, dierlijk bot en plantaardige resten, ook parasieten. In een andere beerput is eveneens het organisch materiaal goed bewaard gebleven, zelfs leren schoenen of houten meubelornamenten.

  Oudste bewoning

  Tijdens de opgraving zijn ook oudere sporen aangetroffen, vóór de komst van de abdij naar de Coudenberg. De kuilen en paalsporen wijzen op eenvoudige houten boerderijen, aan de rand van de Beverbeekvallei. Het schervenmateriaal uit de kuilen verwijst naar 10de of 11de eeuw, toen de stad zich nog ten volle moest ontwikkelen. Het aardewerk uit het Rijnland wijst op handelscontacten over lange afstand.

  Momenteel zijn dit de oudste middeleeuwse sporen. De combinatie van doorgedreven onderzoek en de nieuwste natuurwetenschappelijke methodes kan leiden tot een belangrijke aanvulling op de bestaande kennis van de abdij en de geschiedenis van Ninove.

  Info: Solva: opgravingen Ninoofse abdij.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons