Toelage voor herbestemmingsproject Sint-Pieterskerk

    26 maart 2022

    GALMAARDEN – Het Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE) selecteerde het herbestemmingsproject van de Sint-Pieterskerk voor een toelage.

    De Sint-Pieterskerk brandde in de nacht van 11 op 12 mei 2008 af. De kerkfabriek droeg begin 2016 het gebouw over de gemeente.

    Het gemeentebestuur liet een uitgebreid herbestemmingsonderzoek uitvoeren, dat is afgerond in 2017. Het legde de nieuwe functies van het gebouw vast: een bibliotheek met een open blik op de toekomst én een ontmoetingshal, die het plein voor het gebouw naar een binnenruimte uitbreidt.

    Herbestemming

    Het project werd ingediend in het kader van een oproep voor herbestemming van kerken van het AEO. De geselecteerde ontwerper Bressers-B-ILD en het lokaal bestuur werkten aan een zeer strakke deadline hard aan dit dossier.

    Het totale project (inclusief omgevingsaanleg en herwaardering van een deel van het Baljuwhuis) is voorlopig geraamd op ± € 6 miljoen. Daarvan kwam ongeveer € 1,6 miljoen in aanmerking voor 60 % betoelaging. Door de goede zorgen uit het verleden is dat zelfs opgetrokken tot 70 %. In totaal wordt een vaste premie van maximaal € 1.140.729,17 gereserveerd.

    Positief

    De specialisten van het AOE beoordelen het project uitdrukkelijk zeer positief omwille van:
    – het fris en gedurfd concept,
    – de herbestemming,
    – de sterke inzet op flexibiliteit van het gebruik van de kerk,
    – de financiële en organisatorische haalbaarheid,
    – de sterke inbedding in de lokale gemeenschap.

    Het definitieve premiedossier moet ten laatste op 15 juli 2022 digitaal worden ingediend. De minister beslist uiterlijk op 1 december 2022 over de definitieve toekenning van de premie. Pas nadien kunnen de werken worden aanbesteed.

    Dit project zal een meerwaarde vormen voor het centrum van Galmaarden, een plek van en voor iedereen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons