Totaalrenovatie bibliotheek start begin 2023

    02 november 2022

    NINOVE – De renovatie van de bibliotheek zou starten begin 2023, naar een ontwerp van ROBUUST architectuur & onderzoek. In de zomer van 2024 zou de bib 2.0 opengaan.

    Het college van burgemeester en schepenen (CBS) gaf maandag 24 oktober een omgevingsvergunning af voor de totaalrenovatie van de bibliotheek. De realisatie ervan is in handen van de intercommunale SOLVA en het ontwerp is van ROBUUST architectuur & onderzoek. Dat speelt volledig in op de vraag van het stadbestuur naar circulair bouwen.

    De vernieuwde bib is aanpasbaar en demonteerbaar.

    Door deze vernieuwbouw zal de bibliotheek ook een eigen smoel krijgen en niet langer een appendix zijn van het cc De Plomblom.

    Aanpasbaar

    De betonnen structuur en de verdiepingsvloeren krijgen een nieuwe aankleding met wegneembare lagen. De binnenkant van het vernieuwde gebouw is zo aanpasbaar mogelijk gehouden door geen vaste technische installaties te voorzien en te werken met verplaatsbare wanden. De nieuwe bib kan op die manier meegroeien met de veranderende noden van de lezers.

    De kantoorvloer krijgt aan de noordelijke zijde een technische beuk met technische ruimtes, sanitaire voorzieningen en bergingsruimte. In de zuidelijke beuk, met een polyvalente zaal en verschillende kantoren, komen verplaatsbare wanden. Die ruimte kan op termijn andere vormen aannemen: landschapskantoren, individuele kantoren, workshopruimtes…

    Technieken

    In de nieuwe wandafwerking is ruimte voorzien voor een technische koof per verdieping. Daarin zijn de ventilatie en een groot deel van de elektrische leidingen ondergebracht. Het aandeel vaste technieken in de vloer is tot het minimum beperkt.

    Een warmtepomp voedt de vloerverwarming en -koeling. De andere technieken(verlichting, branddetectie e.d.) zullen via kabelgoten in opbouw zijn verdeeld in de bibliotheek en dus maximale flexibiliteit mogelijk maken.

    De nieuwe bibliotheek moet in de zomer van 2024 de deuren openen.

    Info: Ontwerp bibliotheek.

    MLI – Foto’s © ROBUUST architectuur & onderzoek

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons