Werken aanleg Abdijplein starten op 2 oktober

    22 september 2023

    NINOVE – De komende 7 maand zal de zone voor de Abdijkerk langs de Kloosterweg een metamorfose ondergaan tot een nieuw verblijfsplein. Tegelijk starten nutswerken in de binnenstad als voorbereiding op de heraanleg van de handelskern.

    De archeologische opgravingen in de werfzone liepen van oktober 2022 tot april 2023. De resultaten kun je raadplegen op ‘Plein Abdijsite’ en ‘Solva-Kloosterweg’.

    Start

    De omgevingsvergunning is inmiddels in orde, een deel van het plein is overgedragen naar het openbaar domein, de werken zijn aanbesteed en de aannemer is aangesteld. De komende 7 maand wordt de zone volledig heringericht.

    De werken starten maandag 2 oktober met de aanleg van de riolering, een bufferbekken en de nutsleidingen. In de laatste fase gebeuren de verhardingen en de aanleg van de nieuwe trappenpartij naar de hoofdinkom van de kerk. In het voorjaar van 2024 zou het plein zijn afgewerkt.

    Visie

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld): “We creëren niet alleen een mooi plein aan de hoofdingang van onze prachtige Abdijkerk, we maken ook ruimte voor ontmoeting. Dit past eveneens in onze stadsontwikkelingsvisie, met aandacht voor verduurzaming, nieuwe vormen van mobiliteit en de bouw van nieuwe meergezinswoningen op vuile en verlaten plekken in onze stad. Het is dan ook belangrijk om ruimte te maken voor nieuwe ontmoetingsplaatsen en plekken te creëren voor kleinschalige evenementen.”

    Ook schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen) is heel tevreden dat de werken van start gaan. “Het plein aan de Abdijkerk wordt een prachtige verblijfsruimte, waar het historisch erfgoed maximaal tot zijn recht komt.”

    Fasering

    • 2 oktober: start van de werken.
      – Vanaf dan is het gebied tussen de Dam, het Kerkplein en de Abdijstraat de werfzone voor de aanleg van het nieuwe plein.
      – Er is geen doorgang meer mogelijk, ook niet voor voetgangers en fietsers.
      – Deze werken zullen ongeveer 7 maand duren (tot het voorjaar van 2024).
    • 13 oktober: aansluiting op de riolering in de Dam.
      – Daardoor is deze tijdelijk plaatselijk afgesloten.
      – De rijrichting van de Dam tussen de Geraardsbergsestraat en de Bleekstraat wordt omgekeerd.
      – Op de omleidingswegen wordt een parkeerverbod ingesteld.
    • 13 oktober-27 oktober: nutswerken in de Kloosterweg en op het Kerkplein.
      – Deze gebeuren gefaseerd.
      – Het doorgaand verkeer op het Kerkplein blijft mogelijk.

    Handelskernvernieuwing

    Gelijktijdig met de start van deze werf worden in oktober 2023 ook nutswerken uitgevoerd in de binnenstad, als voorbereiding van de vernieuwing van de handelskern in 2024.

    De dienst mobiliteit stemt de beide projecten op elkaar af voor het afleveren van signalisatievergunningen, het instellen van een parkeerverbod en het bepalen van wegomleggingen.

    Info: ‘Plein Abdijsite’‘Solva-Kloosterweg’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons