Zolder Abdijkerk gaf geheimen prijs op Open Monumentendag

    14 september 2021

    NINOVE – Voor de editie van 12 september had de stad een rijk gevuld programma voorzien. Het was moeilijk om alle evenementen en bezienswaardigheden aan te doen, maar de zolder van de Abdijkerk was alvast een bezoek waard

    Als je daar toch in slaagde, wat niet meteen de bedoeling was, had je een hele waslijst af te werken: de Liberale kring (Dreefstraat), de Abdijkerk (Kerkplein), de pastorie (Biezenstraat), Oud Stadhuis (Oudstrijdersplein), de kapel Onze Lieve Vrouw van de Vrede (Elnonestraat), de Wildermolen (Appelterre-Eichem), de molen Ter Zeven Wegen (Denderwindeke), de Fonteintjesmolen (Meerbeke).

    Als aperitief op dit rijkelijke menu kon je de avond daarvoor deelnemen aan een virtuele wandeling door een abdij uit de romaanse periode en de vroegbarok. Als kers op de taart was er zondagavond het concert op het gerestaureerde Forceville-orgel.

    Zolders

    Wij gingen onder andere rondstruinen op de zolders van de Abdijkerk en even de sfeer van de belle époque opsnuiven in de Liberale kring.

    Vooral de zolderruimten boven het kerkgebouw waren zeer de moeite en de 115 trappen waard. Het was geleden sinds 2005 dat ze toegankelijk waren voor het publiek. De 120 plaatsen voor een geleid bezoek door Kathleen De Herder waren dan ook in een mum van tijd volgeboekt.

    Voor een bezoek aan de toren is het nog enkele jaren wachten, tot na de restauratie.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons