Geen mondmaskers meer, tenzij…

    18 september 2021

    ALGEMEEN – Het Overlegcomité heeft vrijdag 17 september een aantal corona-maatregelen versoepeld. Wegens de grote verschillen in vaccinatiegraad is geopteerd voor een gedifferentieerde aanpak.

    In Vlaanderen is er een dalende incidentie, in Wallonië een lichte stijging en in Brussel blijven de besmettingscijfers op een hoog niveau. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

    Mondmasker en afstand houden

    Vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht in volgende omstandigheden:

    • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens,
    • de zorginstellingen,
    • het personeel en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen,
    • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

    Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist.

    Cafés en nachtleven

    Vanaf 1 oktober is dansen opnieuw toegelaten in cafés.

    Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen mits gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) en een goede luchtkwaliteit en ventilatie via verscherpte protocollen.

    Covid Safe Ticket

    Het Covid Safe Ticket (CST) is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat.

    Het Overlegcomité vindt het een geschikt alternatief voor beperkende maatregelen of sluitingen in die steden en gemeenten, waar de epidemiologische situatie aanzienlijk verslechtert.

    De deelstaten leggen het gebruik van het CST vast. Eventueel kan het gebruik ervan ook voorzien zijn in publiek toegankelijke plaatsen binnen met een epidemiologisch risico.

    Organisatoren van binnenevenementen met 500 of meer toeschouwers en voor buitenevenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen het CST vanaf 1 oktober al gebruiken.

    Het mondmasker en de sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.

    Reizen

    Alle terugkerende of aankomende reizigers worden gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF).

    Ook de deelstaten en lokale besturen hebben het toezicht op testing, tracing, quarantaine en isolatie voor terugkerende reizigers opgedreven.

    Lage vaccinatiegraad

    Met name in Brussel zal de overheid een aantal aparte maatregelen nemen om de vaccinatiegraad op te krikken.

    Het Overlegcomité komt uiterlijk midden oktober opnieuw samen.

    Meer info: overlegcomité.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons