Geen toelating voor solidariteitsactie aan woon-zorgcentrum Klateringen

    21 september 2021

    NINOVE – In tegenstelling tot andere steden en gemeenten, liet de directie niet toe, dat personeelsleden dinsdagmiddag 21 september een korte solidariteitsactie voerden aan het WZC Klateringen.

    In het Vlaams Parlement is een voorstel van privatiseringsdecreet in behandeling. Dat biedt de openbare welzijnsverenigingen de mogelijkheid om vzw’s en vennootschappen op te richten. Commerciële spelers en financiële investeringsfondsen kunnen hierin tot 49 % van het kapitaal inbrengen.

    Privatisering

    De vakbonden en meer dan 60 instellingen uit het middenveld hebben daartegen al geprotesteerd. Volgens hen zal de zorg worden geprivatiseerd en gecommercialiseerd. Via dividenden zal de winst worden opgestreken in de plaats van de middelen opnieuw in de zorg te investeren.

    Dit is voor de vakverenigingen respectloos en een hypotheek op de toekomst van de zorg, die niet meer voor iedereen zal toegankelijk zijn. Ze vrezen voor Amerikaanse toestanden.

    En dus voerden ze dinsdag 21 september actie tegen het privatiseringsdecreet, waarover het Vlaams parlement waarschijnlijk op 6 oktober zal stemmen. In heel Vlaanderen kwam het personeel van woonzorgcentra omstreeks 13 uur kort naar buiten om hierover zijn ongenoegen te uiten.

    Verbod

    In tegenstelling tot meerdere burgemeesters, die zelf oproepen om solidair te zijn, was Ninove niet bereid om het personeel toe te laten een korte actie te voeren aan het WZC Klateringen.

    Enkel mits een stakingsaanzegging van de vakbonden was een actie mogelijk. Het vakbondsfront had echter gekozen om geen stakingsactie door te voeren. Het was niet gericht tegen een bestuur of woon-zorgcentrum, maar wel in het belang van de zorg en de toekomst van de zorg.

    Volgens de vakbond is met dit veto duidelijk, hoe het Ninoofse bestuur staat ten aanzien van de toekomst van de zorg en de zorgbehoevenden.

    Misverstand

    “Ik had onze personeelsdienst intern om advies gevraagd”, aldus Steven Sonck (directeur Klateringen). “Als dit geen erkende staking was, moesten de personeelsleden, die deelnamen, uitprikken. Ik heb dit niet extern politiek afgetoetst en dit is duidelijk een misverstand.”

    Tussen 13 uur en 13.30 uur vond dan toch een kleine actie plaats van enkele provinciale vakbondsvertegenwoordigers en een aantal vakbondsleden van het WZC.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons