Geknotte essen als ontmoetingsplek in stadspark

    29 maart 2021

    NINOVE – Kunstenaars van het Cura-Collectief sculpteerden twee geknotte essen uit Denderwindeke tot een ontmoetingsplek. Ze gaven hen de naam Philemon en Baukis. Het kunstwerk moet een hangplaats zijn voor rustzoekende zielen, klimtuig voor avontuurlijke parkbezoekers of datingplek voor geliefden.

    Het nieuwe project van het Cura-Collectief hebben we eerder al kort voorgesteld. Eigenlijk startte alles tijdens een corona-fietstocht.

    Essen

    “We troffen twee geknotte essen in Vreckom in Denderwindeke. Hun knoestige en holle stammen zijn meer dan 80 jaar geworden. In dit corona-jaar zijn ze geveld. Uit eerbied voor hun bestaan en hun monumentaliteit wilden we voor hen een passende rustplaats vinden, in plaats van ze naamloos naar een containerpark af te voeren.”

    Schuilplek

    Die rustplaats vond het collectief in het stadspark van Ninove, in de buurt van de skatepiste.

    “We maakten van de twee holle boomstammen een sculptuur. Met de geknotte takken naar elkaar toe ontstaat in de beschuttende holten een gastvrije en ontvankelijke schuilplek, met holle gangen doorheen de stammen. We zien het als een baken om bij af te spreken, een leunstoel om even te rusten, een natuurvorm die je verbondenheid prikkelt.”

    Beuken

    Zoals het oude koppel Philemon en Baukis uit de Griekse mythologie. Omwille van hun genereuze gastvrijheid ontvingen ze de hoogste goddelijke beloning: bij hun dood veranderden ze in een eik en een linde, hun kruinen in elkaar verwikkeld.

    Die beide bomen doen denken aan de beuken in het Neigembos, die na de zware storm van 25 januari 1990 tegen de vlakte gingen. De stammen zijn nooit weggehaald, maar vormden al die tijd een habitat voor flora en fauna. Inmiddels zijn de laatste restanten aan het verkruimelen.

    Hopelijk gaan Philemon en Baukis even lang mee.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons