Geredde poolvossen krijgen warme thuis bij SOS Wilde Dieren

    14 november 2020

    GERAARDSBERGEN – Vrijdag de dertiende hoeft niet altijd ongeluk te brengen. Op 13 november zijn vijf poolvossen vanuit Nederland overgebracht naar Geraardsbergen, waar zij eindelijk een welverdiend mooi leven zullen krijgen.

    Onderzoekers van Animal Rights Nederland ontdekten afgelopen mei die vijf vossen op een nertsenkwekerij in het Nederlandse Wilbertoord. De dieren leefden er opgesloten in smerige en veel te kleine kooien. De vloer was met draadgaas en uitwerpselen bedekt. Sommige dieren hadden uit pure frustratie hun eigen staart afgekloven. Bij verschillende waren de teennagels uitgegroeid.

    Bont

    Op 25 mei stonden de eigenaars van de nertsenfarm de vossen officieel af aan Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie diende trouwens in Nederland een handhavingsverzoek in, waarvan het beroep nog steeds loopt.

    Helaas hadden de nertsen ter plaatse minder geluk. Deze dieren worden nog steeds gefokt voor de bontnijverheid. Het is een praktijk waar dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights faliekant tegen zijn. Dierenvrienden kunnen de petitie hieronder tekenen.

    Half september is die fokkerij besmet verklaard met Sars-Cov-2 en zijn alle nertsen gedood. Mogelijks kropen de vossen dus door het oog van de naald.

    Gered

    Animal Rights bracht de vossen over naar Veldhoven Zoo.

    De dieren kregen er veel vloeroppervlakte en een nachthok met stro. Ze moesten aansterken en hadden dringend nood aan medische zorgen. Ze kregen de nodige vaccinaties, een paspoort en een chip. Sommige dieren moesten zelfs opnieuw leren lopen. Ruim tien jaar hadden ze opgesloten gezeten in de krappe kooien.

    De medewerkers van de zoo waren dagelijks urenlang bezig met de revalidatie van de dieren. Ze leerden hen spelen met allerlei verrijkingsmateriaal. Een fantastische en onbaatzuchtige prestatie van deze mensen.

    Nieuw leven

    Vrijdag 13 november zijn de vossen overgebracht naar SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen.

    Het was een pakkend moment voor de aanwezigen, om te zien hoe de dieren voorzichtig en aarzelend uit hun kooi stapten. Dat stappen gaat overigens nog steeds moeizaam, een gevolg van jarenlang opgesloten te zitten op pijnlijk aanvoelend draadgaas.

    Nu beschikken ze over een verblijf van 600 m² in een bosrijke omgeving met speciaal ontworpen schuilplaatsen. Die habitat is dit keer wél geschikt voor dieren. Ze krijgen er voor de rest van hun leventje de best mogelijke zorgen.

    Gesprekken

    Ninofmedia had een gesprek met Erwin Vermeulen van Animal Rights Nederland en Els Van Campenhout, campagnecoördinator bij Animal Rights België. Ook Nancy Van Liefferinge van SOS Wilde Dieren en Juliette en Kim, medewerksters bij Veldehoven Zoo, kwamen aan het woord. Deze laatste stonden in voor het verzorgen van de zwaar verwaarloosde dieren.

    Info: SOS Wilde DierenPetitie Animal Rights.

    BDB

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons