Het alziend ronkend oog waakt over carnaval en De Omloop

  15 februari 2024

  NINOVE – De drone met start- en landingsplaats op het terrein van het wzc Klateringen zal zijn eerste vlucht maken tijdens carnaval Ninove. Nadien volgt De Omloop. Daarna is hij inzetbaar bij calamiteiten als onderdeel van de noodplanning.

  De gemeenteraad gaf maandag 22 januari unaniem groen licht voor het uitbouwen van een drone-netwerk (het Citymesh-project) om grootschalige evenementen en crisissituatie te beheren.

  Drone

  Inmiddels staat het onbemand vliegend oog goed en wel geïnstalleerd op het terrein van het woonzorgcentrum Klateringen.

  “Bij rampen en noodplanning, maar ook bij ernstige incidenten hebben we best snel een beeld van de situatie”, legt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) uit. “We zijn ingestapt in dit project met subsidies van de federale overheid. De drone zetten we de eerste keer in bij carnaval Ninove en nadien bij De Omloop Het Nieuwsblad. We willen een beeld krijgen van het evenement en als zich een incident voordoet, kunnen we onmiddellijk inscannen op dat gedeelte om in te grijpen.”

  De inzet van de drone is niet eenmalig. “Bij elke ramp of grootschalige brand zullen we die kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om de vuurhaard te lokaliseren. Voor de hulpdiensten is het gemakkelijker om in te grijpen. Het is dus een hulpmiddel in het kader van de noodplanning.”

  Het toestel en het platform in Klateringen zijn een tijdelijke opstelling. “Maar het is de bedoeling om dit blijvend te installeren op het binnenplein van het woonzorgcentrum, zodat we die steeds kunnen gebruiken bij noodplanning.”

  Bij onheil gebeurt de aansturing altijd vanuit de veiligheidscel, die opdracht geeft. “Dan vliegt de drone binnen het gebied waar hij nodig is. Op zeer korte tijd heb je dan een beeld van de situatie en dat is heel belangrijk. Zijn bereik strekt zich uit over alle dorpen van Ninove. In de binnenstad kunnen wij ons op 3 minuten een perfect beeld vormen van wat zich voordoet. Dan kan je snel ingrijpen en ook onze hulpdiensten aansturen.”

  Privacy

  Wat met de privacy van de inwoners? Even zonnebaden in de tuin tijdens zomerse warme dagen kan nog altijd probleemloos. “We gebruiken die enkel in het kader van noodplanning en voor grootschalige evenementen. Dus niet zomaar de lucht insturen, maar enkel als het nodig is.”

  Ondertussen is het aantal camera’s op alle mogelijke plaatsen in en rond Ninove exponentieel toegenomen. Ze bewijzen wel degelijk hun nut, maar wanneer is ‘trop’ te veel? Je moet geen knorrende soixante huitard zijn om je daarover vragen te stellen.

  Indertijd hing in nogal wat Vlaamsche huiskamers het gekende alziend oog: ‘God ziet mij, hier vloekt men niet’. In tegenstelling tot de ronkende drones was dat goddelijk oog onhoorbaar, maar peilde het de harten en de nieren van alle wezens op dit ondermaanse. Mocht je dat toch vergeten, dan stonden terechtwijzende pastoors en onderpastoors klaar om je daaraan te herinneren. Die belerende zwartrokken zijn uit het straatbeeld en het normenbesef van de doorsnee Vlaming verdwenen. Laat het zo blijven, al dreigen nieuwe onheilsprofeten met hel en verdoemenis en het einde  der tijden.

  Toegegeven: diegene, die niets te verbergen heeft, moet zich niets gelegen laten aan bewakingscamera’s en drones. Maar wie bepaalt wie niets te verbergen heeft? En wie controleert wie dat bepaalt? Quis custodiet ipsos custodes?

  Inspiratie voor een losse groep tijdens de komende carnaval?

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons