Deel 3 – Levende geschiedenis: “Mijn jeugdherinneringen aan de oorlogsjaren”

    28 augustus 2020

    NINOVE – Het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels driekwart eeuw achter ons. We praatten met negen Ninoofse tachtigers en negentigers over hoe zij die periode als kind of tiener hebben ervaren.

    De internationale herdenking over het einde van de oorlog in mei en augustus 1945 is helemaal tussen de plooien van de corona-pandemie zoek geraakt.

    Eigenlijk zijn Ninove en de regio zelfs een jaar eerder bevrijd: op 3 september 1944. Het stadsbestuur onthulde vorig jaar een gedenkplaat aan de voormalige Sint-Theresiakerk, nu buurthuis Berdam.

    Herinneringen

    De negen Ninovieters, die wij spraken, waren tussen 1940 en 1944 nog een kind of al tiener. Aan die roerige oorlogsjaren houden zij sprekende anekdotes en herinneringen over. Voor hen zijn deze nog even reëel als de kogelinslagen in de muren van de toenmalige Trezekeskerk.

    Hun verhalen gaan onder andere over het uitbreken van de oorlog, op de vlucht voor de Duitse troepen, het verbod om naar de Belgische radio te luisteren, de rantsoeneringen, het opeisen van de mannen, de smokkelroutes en de bevrijding.

    Het zou zonde zijn mochten deze verhalen met hen verdwijnen.

    Reeks

    We distilleerden uit onze vele gesprekken een zesdelige reeks, die wij vanaf volgende week presenteren op Ninofmedia.

    • Overzicht en aankondiging (7/8/2020)
    • Aflevering 1: De uitbraak (14/8/20)
    • Aflevering 2: De bezetting (21/8/20)
    • Aflevering 3: Het dagelijks leven (28/8/20)
    • Aflevering 4: De oorlogsjaren (4/9/20)
    • Aflevering 5: De bevrijding (11/9/20)
    • Aflevering 6: Herinneringen (18/9/20)

    MLI – Reportage J-P Ravyst

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons