Het is beklemmend stil in De Kalmoes

    02 november 2020

    MEERBEKE – De lockdown heeft verregaande gevolgen voor zorgmanege vzw De Kalmoes. Niet alleen op financieel vlak, maar vooral op sociaal en emotioneel gebied. “Wij zijn echt een levenslijn voor veel kinderen en hun ouders”, vertelt Isabelle Meert ons. “Die mensen komen weer in de kou te staan.”

    Enkel eigenaars, huurders en vrijwilligers zijn nog toegelaten aan de Neep. Na afspraak en mits het naleven van alle voorschriften. Voor de rest zijn alle activiteiten opgeschort.

    “Wekelijks of maandelijks komen hier tot 270 jonge ruiters voor een ritje en vooral een warm contact. Uit de streek, maar zelfs vanuit Leuven, Antwerpen of Luik. Wij zijn een unieke zorgmanege voor veel kinderen uit instellingen, gezinsvervangende tehuizen, voor mensen met een beperking. Wij zijn een lichtpunt voor ouders en kinderen. Dat is nu weggevallen. Hier heerst enkel stilte.”

    Zelfs de paarden vinden die rust merkwaardig en laten hun kopje hangen.

    Zorg

    “Inderdaad, te rustig”, vult Martin De Backer aan. “Onze bezigheden liggen stil en dat is niet zo goed. Niet alleen financieel, ook en vooral sociaal. Kinderen zijn dankbaar, dat ze hier terecht kunnen, maar ook hun ouders. Zij bloeien hier open. We zijn een luisterend oor, zoeken oplossingen waar mogelijk.”

    En nu is dat weg. “Ze missen dat sociaal contact door de lockdown. We hebben dat in de eerste periode duidelijk gezien. Er zullen drama’s volgen, als er geen oplossingen komen voor wie nood heeft aan contact. Zomaar dicht moeten, dan kan echt niet. Dat moet toch bespreekbaar zijn.”

    Die situatie raakt Isabelle diep. “Ik word er emotioneel van, want ik verwacht weer smeektelefoons, tekeningen aan het hek, mensen die aanbellen of we toch niet kunnen helpen. Want ze doen dat niet zomaar. Wij vervullen een behoefte en die levensreddende lijn valt weg.”

    Steun

    Er zijn natuurlijk ook financiële gevolgen voor de vzw. “We hebben een aantal paarden naar een goede thuis kunnen brengen. Maar we hebben nieuwe kosten. Een bus ontsmettingsmiddel kost gauw € 50. We hebben alles steeds rigoureus ontsmet, maar dat vreet in op het tuig, dat er van kapot gaat. Ons volle orderboekje met alle activiteiten is nu leeg. Alle sponsoring, weg.”

    Dus als je wilt helpen, als vrijwilliger of financieel, laat je niet kennen.

    Info: De Kalmoes – steunen kan op BE96 1030 3056 8105.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons