“Het was nodig om nog eens op de deur te kloppen”

    01 februari 2024

    NINOVE – De boerenbetoging in Brussel was vandaag 1 februari groot nieuws. We spraken Karel en Pieter, die net waren teruggekeerd naar hun collega’s aan het Delhaize distributiecentrum langs het industrieterrein Nederwijk-Oost.

    “Het was wel spectaculair, maar nodig om nog eens aan de deur te kloppen bij de politiek”, vertelt ons Karel. “Of het tot hen zal doordringen, weet ik niet. Het zal wel indruk hebben nagelaten, dat is zeker. Ik hoop dat ze beseffen, dat wij bereid zijn om door te duwen.”

    Streng Europa

    Zijn collega Pieter beaamt dat. “Er waren 1.600 tractoren, dat is toch een signaal ten aanzien van de overheid. Of we daarmee iets bereiken, hangt af van de politiek. Ik denk, dat vooral de N-VA eens goed zal moeten nadenken waar ze naartoe willen. Ze hebben ons veel strengere maatregelen opgelegd, dan aan de industrie. Ik hoop, dat ze beseffen hoe diep het bij ons zit.”

    Die regelgeving is hen blijkbaar teveel. “Europa legt regels op aan de lidstaten. Wij moeten bijvoorbeeld dure grond aankopen: tussen de € 50.000 en de € 80.000 per hectare. Maar vanaf volgend jaar moeten we daarvan 4 % laten braak liggen voor de natuur, de bloemetjes en de bijtjes. Voor een bedrijf van 40 ha is dat al rap 1 ha. En dan moeten wij ons bedrijf nog rendabel houden. Leg datzelfde eens op aan een bedrijf hier op het industrieterrein, die mannen worden zot. We zijn niet tegen verduurzamen of aanpassingen, maar het moet leefbaar blijven voor ons.”

    Veranderen

    De burgers steunen de boeren vooralsnog. “We hebben een aantal blokkades gedaan, waardoor de mensen in de file hebben gestaan. Maar we hopen, dat de publieke opinie nog altijd aan onze kant staat. Het zijn niet alleen de landbouwers, overal zijn er problemen. We hopen, dat wij de aanzet kunnen geven tot veranderingen.”

    Voor het distributiecentrum van Delhaize hebben de landbouwers weinig rooskleurige vooruitzichten te melden. “Zolang wij geen gehoor krijgen, doen wij voort. Dat kan nog lang duren. We proberen de mensen hier zo min mogelijk te treffen, zodat ze kunnen komen werken. Maar de camions mogen er niet in of uit.”

    Al begint de vermoeidheid toch zichtbare sporen na te laten. “De afgelopen drie dagen heb ik vier en een half uur geslapen”, besluit Pieter, die straks naar huis gaat. “Het bedrijf moet ook nog blijven draaien natuurlijk. Maar we danken de burgers om hun sympathie te tonen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons