Hoe hou ik dieven buiten?

    18 oktober 2020

    NINOVE – De nationale actieweek ‘1 dag zonder’ legt van 19 tot 25 oktober de nadruk op inbraken en vooral hoe je deze kunt voorkomen.

    In België gebeuren meer dan 130 woninginbraken per dag. De sociale kosten hiervan zijn aanzienlijk: jaarlijks meer dan € 350 miljoen.

    Tijdens de 7de nationale actieweek ‘1 dag zonder” gaat de aandacht naar het bestrijden van woningdiefstallen en preventietips om deze te vermijden.

    Preventieadviseur

    De diefstalpreventieadviseur komt bij jou thuis om je woning te controleren. Hij geeft objectief en vrijblijvend advies over de maatregelen, die je kunt nemen. Bij interesse stuur je een e-mail naar commissaris benny.vanholder@police.belgium.eu.

    Merken en registreren

    Waardevolle voorwerpen merken en registreren heeft als voordeel dat je gemakkelijk aangifte kunt doen van een diefstal. De politie weet wat zij moet zoeken. De eigenaar krijgt zijn gestolen voorwerpen veel sneller terug.

    Gemerkte voorwerpen zijn moeilijk verkoopbaar. Een merkteken verhoogt de pakkans aanzienlijk.

    Sociale maatregelen

    Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle zijn nog altijd de beste preventie tegen inbraak. Daarvoor zijn de BuurtInformatieNetwerken bedacht (BIN). Ninove heeft er in totaal 14.

    Een BIN is een samenwerkingsverband tussen inwoners, de lokale politie Ninove en de overheid. Zij wisselen informatie uit volgens een vooraf uitgewerkt communicatieplan. Het doel is een veilige en leefbare woon- en/of werkomgeving te realiseren. Dat kan door preventie in de meest ruime betekenis van het woord.

    Indien je verdachte handelingen vaststelt in jouw straat of buurt, neem dan onmiddellijk contact op met de 101/112

    Indien je de kans hebt, probeer een foto te nemen van de verdachte persoon of het verdachte voertuig.

    Organisatorisch maatregelen

    Veilig wonen is een kwestie van veilige leefgewoonten. Deze kosten weinig of niets en hebben toch een enorm effect. Enkele voorbeelden:

    • sluit altijd ramen en deuren;
    • laat sleutels niet aan de binnenkant van ramen of deuren zitten;
    • geef altijd de indruk dat er iemand aanwezig is;
    • plaats aantrekkelijke voorwerpen uit het zicht van voorbijgangers;
    • berg ladders weg.

    Mechanische maatregelen

    Het is heel belangrijk dat alle zwakke punten van je woning goed beveiligd zijn. Als een inbreker ondanks alles toch jouw woning uitkiest, is het cruciaal om deze zo lang mogelijk buiten te houden. Meestal staakt hij zijn poging na gemiddeld 3 minuten.

    Enkele voorbeelden:

    • buitendeuren met een meerpuntssluiting,
    • een stevige cilinderbescherming met veiligheidsslot,
    • gelaagd glas,
    • vergrendelbare raamkrukken,
    • buitenverlichting met detectie.

    Elektronisch maatregelen

    Elektronische beveiliging is een belangrijke aanvulling op de voorgaande maatregelen.

    Naast een afschrikkend effect zal het alarmsysteem een inbraak(poging) detecteren en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks alarmeren.

    Info: 1 dag nietPreventiefilmpjeVeilig wonenBuurtinformatienetwerken.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons