“Hoe krijgen we onze energiefactuur opnieuw onder controle?”

    06 september 2023

    DENDERWINDEKE – De vraag uit de titel vormt de kern van het doctoraat van Diederik Coppitters. Hij is een van de 16 genomineerden voor de Vlaamse PhD Cup 2023 en hoopt de finale te winnen op 19 oktober in het Brusselse Vaudeville Theater.

    Jaarlijks werken in Vlaanderen meer dan 2.000 studenten hun doctoraat af. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie bereikt het grote publiek.

    Via de Vlaamse PhD Cup wil SciMingo vzw daarin verandering brengen, door wetenschappers te stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden. In samenwerking met onder meer Radio 1 en Eos Wetenschap dagen zij via een wedstrijd jonge onderzoekers uit om hun doctoraatsonderzoek met de wijde wereld te delen. Ze schotelen hen daarbij een stevige uitdaging voor: leg de kern van je jarenlange, complexe onderzoek eens uit in een heldere presentatie van slechts… 3 minuten.

    Energiesystemen

    Bij de 16 genomineerden zit ingenieur Diederik Coppitters (°1993) uit Denderwindeke. Hij behaalde in 2021 zijn doctoraat aan de VUB en UMONS, waar hij zich concentreerde op robuuste ontwerpmethoden voor hernieuwbare energie. Hij zet dit onderzoek nu voort als postdoctoraal onderzoeker aan de UCLouvain.

    Met zijn onderzoek wil hij bijdragen aan het ontwerpen van robuuste energiesystemen, waarbij de energieprijzen niet de pan uit rijzen wanneer onverwachte veranderingen optreden.

    “Onze energievoorziening is traditioneel ontworpen op basis van een voorspelbare toekomst”, aldus Diederik. “Maar ze blijkt fragiel en allesbehalve optimaal te zijn wanneer de realiteit anders uitpakt. Hoe hard de wind zal waaien, hoe sterk de gasprijs zal schommelen en hoe jouw energiefactuur er morgen zal uitzien, is voor iedereen een raadsel.”

    Gelukkig moeten we de toekomst niet voorspellen om onze energieprijzen van die rollercoaster af te helpen. “Zoals ik in mijn doctoraat deed, moeten we voor onze energiesystemen op zoek gaan naar robuuste ontwerpmethoden, die het minst kwetsbaar zijn voor onverwachte veranderingen. Mijn onderzoek toont aan, dat inzetten op hernieuwbare energie en energieopslag de belangrijkste garantie biedt voor een stabiele, veerkrachtige energiemix.”

    Het brede publiek blijft echter nog met veel vragen zitten bij deze energietransitie. “Zo vragen veel mensen zich onder meer af hoe we onze energiefactuur opnieuw onder controle kunnen krijgen. Ik wil helderheid scheppen in dit complexe landschap en de voor- en nadelen van nieuwe energietechnologieën verduidelijken, met speciale aandacht voor hun prestaties in een onzekere toekomst.”

    Finale

    Van de 16 genomineerden zullen uiteindelijk 8 finalisten overblijven. Donderdag 19 oktober volgt dan de climax in het Brusselse Vaudeville Theater.

    Onder het toeziend ogen van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) strijden ze voor de hoofdprijs: een voucher voor de Vlerick Business School ter waarde van € 5.000, een uitnodiging om een videocollege op te nemen voor de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press. Je kunt de finale via een livestream volgen op VRT MAX.

    Info: Diederik CoppittersPhD Cup.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons