Houdt het stadsbestuur rekening met Okegemse verzuchtingen?

    18 september 2021

    OKEGEM – Het buurtcomité ‘Hou Okegem leefbaar’ deed donderdagavond 16 september de plannen uit te doeken over de nieuwe kmo-site ‘Gies’. Het comité gaf ook een overzicht van de gebrekkige communicatie tussen buurtbewoners in de Leopoldstraat en het stadsbestuur over de voormalige site ‘De Roose’.

    Meer dan 50 inwoners waren present in de kerk van Okegem. Dit toont de bezorgdheid aan bij menig Okegemnaar.

    Afwezige politici

    De volledige Ninoofse gemeenteraad was eveneens uitgenodigd. Alleen Bavo Ardans (Forza) daagde even op. Voorts was N-VA vertegenwoordigd door zijn voorzitter, Johan Soetaert. Van de meerderheid was niemand aanwezig.

    Leopoldstraat

    Katy De Vulder van het actiecomité ‘Hou Okegem Leefbaar’ schetste de situatie zoals ze nu ter hoogte van de site Vernacco is.

    “Loodsen van 8 en 12 meter hoogte, die het natuurlijk licht weghalen, verkeersoverlast door zwaar vervoer, vrachtwagens die ‘overnachten’ langs de straat, geluidsoverlast door heftrucks, etc. Dat is niet wat je van een ambachtelijke zone kan verwachten. Dergelijke zone dient voor lichte lokale activiteiten, die geen hinder mogen veroorzaken.”

    Eerder deze maand kreeg de straat ook nog af te rekenen met wateroverlast. Door de recente ontwikkeling is heel wat ruimte verhard en kon het water niet in de bodem dringen. “Het verslag van het onderzoek door de dienst ruimtelijke ordening was slordig en vertoonde op veel plaatsen fouten.”

    Het comité diende een verzoekschrift tot vernietiging in bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Het verzoekschrift is deze week ontvankelijk verklaard, wat erop wijst dat de klachten serieus worden genomen.

    Haezeleerstraat

    Er zijn plannen om op de ‘site Gies’ langs de Haezeleerstraat eveneens kmo-units te bouwen. De projectontwikkelaar ‘Raadar’ diende daarvoor al de nodige plannen in en wacht nog op een aantal vergunningen.

    Ongeruste buurtbewoners vrezen eenzelfde scenario als in de Leopoldstraat: lawaaihinder, zwerfvuil, onveilige verkeerssituaties voor de zwakke weggebruikers, nog meer zwaar vervoer (de straat is al zwaar belast door verkeer voor Nervia), wateroverlast, waardevermindering van de eigendom, etc. Dit willen ze ten alle prijze vermijden.

    Kristof Watté: “De problematiek is bij verschillende beleidsmensen aangekaart. We krijgen bitter weinig reactie. Het project zou uiterlijk op 27 september op het schepencollege voorkomen. We vrezen dat er niet geluisterd wordt naar de buurtbewoners”.

    Bouwmeesterscan

    Johan Allard van ‘Hou Okegem leefbaar’ reageerde verbolgen op de nieuwe plannen: “In 2019 bestelde de stad Ninove een studie bij de Vlaamse Bouwmeester.” De Bouwmeesterscan stelt lokale besturen in staat om beleidsmatig in te grijpen voor de overgang naar een duurzame leefomgeving. De oplossing ligt onder meer in het vrijwaren en creëren van open ruimte.

    Een citaat uit de studie over Okegem: “Een opvallende vestiging is het plastic-verwerkend bedrijf Nervia langs de Denderoever in Okegem. Dit bedrijf ligt in watergevoelig gebied en onderbreekt de ecologische continuïteit van de Denderoevers zonder zelf gebruik te maken van de rivier. Bovendien creëren de logistieke stromen van het bedrijf heel wat overlast in de woonwijken van Okegem zelf. Een herlokalisatie van Nervia en Houthandel De Roose, bedrijven die in het agrarisch landschap liggen en daar niet op hun plaats zijn, zou moeten overwogen worden zodra zich een reden voor vernieuwing aandient.”

    En dus vragen de Okegemnaren zich af of het stadsbestuur de aanbevelingen uit deze studie naast zich neerlegt.

    We vroegen verschillende lokale politici om een standpunt terzake. Zodra we hun reacties ontvangen, publiceren wij deze.

    Lees ook: Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “Het dossier is nog in behandeling.”

    Info: Hou Okegem leefbaar 

    JTR

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons