Hulde aan vergeten held Jean-Baptist Van der Perre

    14 oktober 2021

    MEERBEKE – Met een ingetogen plechtigheid is Jean-Baptist Van der Perre herdacht. Hij sneuvelde op 27 maart 1952 tijdens de Koreaanse oorlog.

    De Koreaoorlog (25 juni 1950 – 27 juli 1953), is uitgevochten tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea.

    De Volksrepubliek China en de Sovjet-Unie ondersteunden Noord-Korea militair. De Verenigde Naties zonden een internationale troepenmacht naar Zuid-Korea. Dat leger stond onder het opperbevel van de Amerikaanse generaal Douglas Mac Arthur. Het telde militairen uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

    Het conflict eindigde niet in een vredesakkoord, maar met een staakt-het-vuren, afgesloten in de gedemilitariseerde zone. Vandaag is de Koreaanse oorlog bijna vergeten, al laten Noord en Zuid en hun bondgenoten regelmatig de spierballen rollen.

    Gesneuveld

    Het was een gruwelijke oorlog met miljoenen slachtoffers. Van het 3.171 sterke Belgisch VN-bataljon sneuvelden 101 mannen en zijn er nog steeds 5 vermist.

    Een van deze slachtoffers was eerste sergeant Jean-Baptist Van der Perre. Hij is geboren in Meerbeke op 5 januari 1931 en sneuvelde in Yong-Tchong (Korea) op 27 maart 1952.

    Hulde

    Woensdag 13 oktober kreeg hij op de gesloten begraafplaats aan de kerk van Meerbeke postuum de War Heritage Institute ‘Vergeten Helden’ medaille ‘Pro-Patria’.

    Een delegatie van het stadsbestuur met burgemeester Tania De Jonge en schepen Henri Evenepoel was, net als pastoor Alexander Vandaele.

    Initiatiefnemer Marc De Valckeneer, Meerbekenaar van geboorte en ingezetene van Zottegem, schetste de omstandigheden van de Koreaanse oorlog. Hij bracht daarbij hulde aan eerste sergeant Jean-Baptist Van der Perre en bij uitbreiding aan allen, die vochten en stierven in dit conflict.

    Deze plechtigheid was georganiseerd in samenwerking met het Provinciecommando van Oost-Vlaanderen, de stad Ninove, het War Heritage Institute en N.S.B. Gewest Zuid-Oost-Vlaanderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons