ILvA informeert Ninovieters over de invoering van het diftar-systeem

    11 januari 2021

    NINOVE – De intercommunale Land van Aalst (ILvA) stuurt vanaf 11 januari een brief aan alle bewoners van de steden en gemeenten, die in juni 2021 starten met het diftar-systeem. Daardoor zullen ook de Ninovieters betalen per kilo GFT en restfractie, die ze in containers moeten aanbieden.

    ILvA geeft in een persbericht uitleg bij de invoering van dit gewogen gedifferentieerd tarief (diftar).

    Afvalberg

    De intercommunale heeft de tarieven niet meer aangepast sinds 2009.

    Ze wou niet kiezen voor  een hoger tarief van de gele zakken. Dit leidt volgens haar niet tot een mentaliteitswijziging om minder afval te produceren. Enkel door elk gezin verantwoordelijk te maken voor de eigen afvalrekening kan de afvalberg verkleinen.

    Diftar

    In 2019 bood een inwoner van het ILvA-werkingsgebied gemiddeld 409 kg afval aan. Hij/zij betaalde rechtstreeks net geen € 32 (stickers, zakken, betaling op het recyclagepark) om dit afval te laten inzamelen, recycleren of verbranden.

    De werkelijke kost ligt een pak hoger. ILvA wil door het gewogen diftar die reële afvalkost op een zo eerlijk mogelijke manier aanrekenen aan de verbruiker. Dit gebeurt al op de recyclageparken. Daar betaal je al jaren per kg afval, dat je aanbiedt.

    Dezelfde logica gebruikt de intercommunale nu voor de huis-aan-huisinzameling van restfractie en GFT. Als je afval vermijdt en goed sorteert, betaal je dus minder.

    Ook voor de ILvA-medewerkers heeft gewogen diftar voordelen. Ze moeten geen zware zakken meer dragen en de kans op prikongevallen is nul.

    Containers zijn ook duurzaam. Na een lange levensduur is recyclage mogelijk, gele zakken worden verbrand (= 215 ton per jaar).

    Brief

    Op 11 januari 2021 begint de informatiecampagne in Ninove. Daarna volgen Haaltert, Denderleeuw, Liedekerke en Affligem.

    Elk gezin ontvangt een eerste brief met een voorstel van restcontainer (40, 140 of 240 liter). Daarbij ook informatie over hoe ze dit online of via een gratis telefoonnummer kunnen aanpassen.

    Ze krijgen ook uitleg wat met de bestaande GFT-container gebeurt en hoe ze deze kunnen inruilen voor een ander formaat of een compostvat.

    Afvalrekening

    In een volgende brief vraagt ILvA aan alle gezinnen om een startbedrag van € 35 te betalen op de persoonlijke afvalrekening. Met dat bedrag kan een gemiddeld gezin ongeveer 6 maand aan afval kwijt. Als je graag wat vaker een kleiner bedrag stort, kan je dat zonder probleem doen.

    Telkens de vrachtwagen jouw container leegmaakt, gaat het verschuldigd bedrag automatisch van die afvalrekening. ILvA waarschuwt tijdig bij een laag saldo, zodat je geen inzameling mist.

    Tarieven

    De kost per kilo restfractie bedraagt € 0,25. Bij elke ophaalbeurt rekent ILvA ook een vaste aanbiedkost aan van € 0,25 (40 liter/140 liter) of € 0,50 euro (240 liter).

    Voor GFT rekent de intercommunale € 0,085 per kilo aan. De vaste kost bedraagt € 0,125 (40 liter/140 liter).

    Omruilen

    Tot de inzameling van restfractie en GFT via gewogen diftar verloopt, moet je de restfractie aanbieden in de gele zak en GFT-stickers gebruiken voor de inzameling van GFT.

    Eenmaal gewogen diftar van start gaat, mag je de gele zakken en GFT-stickers niet meer gebruiken. Het overschot aan zakken en stickers zal je kunnen ruilen tegen een saldo op de afvalrekening.

    Info

    Op verschillende locaties in de steden en gemeenten zullen demo modellen staan. ILvA organiseert ook online infomomenten, waarop inwoners vragen kunnen stellen.

    Op de website van ILvA vind je alle info over het project, met een uitgebreide lijst van veelgestelde vragen en antwoorden.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons