ILvA wil groenafval verwerken tot houtskool

    08 maart 2023

    REGIO – De Intercommunale Land van Aalst (ILvA) gaat een eigen pyrolyse-installatie bouwen om het groenafval te verwerken tot houtskool. Een primeur voor ons land.

    ILvA-woordvoerster Tina Verraes: “Via pyrolyse kan je het groenafval omzetten tot zogenaamde biochar, een soort houtskool met tal van toepassingen. Biochar houdt bovendien CO2 vast, wat veel beter is voor het milieu.”

    Bij pyrolyse wordt hout verhit tot zo’n 650 °C, zonder extra zuurstof toe te voegen en met een beperkte CO2-uitstoot. De ILvA deed in januari proeven met een dergelijke installatie in het buitenland om kerstbomen te verwerken tot houtskool. Met een positief resultaat.

    “Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt vanuit milieuoverwegingen. Dat soort afval is hiervoor perfect bruikbaar. We krijgen daarvoor subsidies van de Vlaamse overheid, via het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).”

    Kandidaten

    De bouw van een dergelijke pyrolyse-installatie begint ten vroegste in 2025.

    “We moeten nog heel wat fasen doorlopen vooraleer we zover zijn. Maar we hebben alvast een eerste stap gezet en een oproep gedaan totr kandidaten om de installatie te bouwen. We selecteren daarna 3 kandidaten, die we een technisch bestek bezorgen. Op basis daarvan dienen zij dan een offerte in. Nadien kiest de ILvA met wie we aan de slag gaan voor de bouw van deze pyrolyse-installatie.”

    Kandidaten kunnen zich nog melden tot 20 maart.

    Info: Intercommunale Land van Aalst.

    MLI

    Pyrolyse: van kerstboom tot biochar.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons