Infoavond over detentiehuis in voormalige rijkswachtkazerne

    17 juni 2022

    NINOVE – De stad organiseert woensdag 6 juli een infoavond in aanwezigheid van minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD). Daar zullen buurtbewonerss meer achtergrondinformatie krijgen over het detentiehuis, dat in 2025 in de voormalige rijkswachtkazerne aan de Aalstersesteenweg zou komen, tegenover de ingang van het Hartencollege.

    De meeste korte gevangenisstraffen (minder dan 3 jaar) worden momenteel niet uitgevoerd. Mensen kunnen dus ongestraft veroordeling na veroordeling opstapelen zonder de gevolgen van hun daden te dragen.

    Om die straffeloosheid aan te pakken, worden in het hele land 15 detentiehuizen opgericht.

    De bewoners van een detentiehuis zijn kortgestraften, met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar (uitgezonderd de veroordeelden voor terroristische misdrijven of zedenfeiten). Ze hebben een laag veiligheidsrisico en worden op basis van strenge criteria geselecteerd.

    De straf kunnen uitzitten in een detentiehuis is een gunst aan veroordeelden, die gemotiveerd zijn om hun leven te beteren.

    Meer vrijheid

    Binnen een detentiehuis hebben bewoners meer vrijheid dan in een klassieke gevangenis. Ze zitten niet voortdurend opgesloten in een cel, maar moeten meewerken met onderhoudstaken en huishoudelijk werk.

    Het is een gesloten instelling, waar je niet zomaar binnen of buiten kan. Om de perimeter van het detentiehuis te verlaten – bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek in aanloop naar het einde van de straf – moet je vooraf toestemming krijgen, net zoals in klassieke gevangenissen. Diegene, die zich misdraagt, vliegt onmiddellijk naar een klassieke gevangenis.

    Detentiehuizen zijn vergelijkbaar met transitiehuizen zoals in Mechelen, waar gedetineerden in de laatste fase van hun straf door een team van coaches worden begeleid. Na twee jaar ervaring blijkt deze kleinschalige detentie te werken, zonder overlast voor de buurt. Gedetineerden zetten zich in ten dienste van de samenleving. Zo stonden ze in voor het onderhoud van de tuin van het aanpalende woonzorgcentrum.

    Ninove

    Het gaat om nieuwe instellingen, die volledig zijn aangepast aan deze specifieke groep van gedetineerden. Daarvoor is justitie op zoek naar 15 locaties.

    Een van detentiehuizen komt in 2025 in Ninove. De bevoegde overheidsdiensten van Justitie en de Regie der Gebouwen willen hiervoor de oude rijkswachtkazerne aan de Aalsterstesteenweg herinrichten. De stad Ninove werkt constructief mee aan dit plan. Het detentiehuis in Ninove is in de eerste plaats bedoeld voor veroordeelden uit eigen streek.

    Juiste omkadering

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “Er is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toezicht en begeleiding: onder meer een dagelijkse opvolging van elke bewoner, speciale aandacht voor eventuele problemen en permanente ondersteuning bij elke stap in de re-integratie. Het stadsbestuur wil hieraan constructief meewerken. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen, dat veroordeelden in Ninove en omstreken niet langer vrijuit rondlopen, maar effectief hun straf moeten uitzitten. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om een einde te maken aan de straffeloosheid. We kunnen niet aanvaarden, dat veroordeelden in Ninove ongestraft rondlopen.”

    Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: “In het parlement bestaat een grote eensgezindheid over het concept van detentiehuizen. Ik heb zelf mijn verantwoordelijkheid opgenomen door het eerste detentiehuis in mijn thuisstad Kortrijk in te richten. Als we een einde willen maken aan de straffeloosheid, dan moet iedereen zijn verantwoordelijkheid opnemen. Het kan niet, dat een beginnende straatcrimineel veroordeling na veroordeling ongestraft opstapelt en uitgroeit tot beroepscrimineel. Voortaan zal vanaf het eerste vergrijp de straf worden uitgevoerd. Wie zich gemotiveerd toont om zijn leveren te beteren, kan dat doen in een detentiehuis. De ervaringen uit binnen- en buitenland leren, dat dit geen overlast in de buurt met zich meebrengt. Het zorgt er net voor, dat het herval in criminele feiten na de vrijlating sterk afneemt. Ook in Ninove dragen we zo bij tot meer veiligheid en meer rechtvaardigheid.”

    Infoavond

    De stad organiseert een infoavond, waar in aanwezigheid van minister van Justitie Van Quickenborne ruimte zal zijn voor vragen. Iedereen is welkom op deze avond. Er zullen ook mensen van het terrein aanwezig zijn die kunnen getuigen vanuit de praktijk.

    • Datum en uur: woensdag 6 juli van 19.30 uur tot 22 uur.
    • Plaats: Liberale Kring, Dreefstraat 16 Ninove.

    Later volgt nog een infomarkt, zodra er meer duidelijkheid is over de effectieve inrichting van het gebouw.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons