Renteloze lening voor nieuwe Chirolokalen

    02 oktober 2023

    DENDERWINDEKE – De gemeenteraad kende maandag 18 september aan de vzw Steuncomité Chiro Winnik een renteloze lening toe van € 60.000 voor de bouw van nieuwe jeugdlokalen, Bokkendries 9.

    Roel Vande Winkel diende op 28 juni 2022 namens de vzw Steuncomité Chiro Winnik een aanvraag in voor een renteloze lening van € 60.000.

    Oude voorwaarden

    “Zij willen een aanbouw realiseren aan het Trefpunt”, gaf burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) als bijkomende uitleg. Zij is ook bevoegd voor jeugdbeleid. “Hun bouwvergunning is eerst aangevochten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar nu toch goedgekeurd. De bouwcommissie gaf een gunstig advies op 3 november 2022.”

    De lening zou onder de oude voorwaarden gelden: renteloos en terugbetaalbaar op 20 jaar en niet aan 1 % rente en terug te betalen op 10 jaar, zoals de gemeenteraad dat op 20 maart 2023 heeft goedgekeurd.

    “De vereniging diende de aanvraag in vóór 2023 en kreeg ook een gunstig advies. Daarom stellen wij voor om het reglement toe te passen, dat gold in 2022. Omdat daarover in het schepencollege een discussie was, hebben wij juridisch advies ingewonnen. De conclusie daarvan is om de lening toe te staan op basis van het voorgaande subsidiereglement: dus renteloos en terug te betalen op 20 jaar. Onze administratie gaf eenzelfde advies.”

    Renteloos

    Dany Goessens (Forza Ninove) vond dat niet getuigen van behoorlijk bestuur. “Tijdens de bespreking van het nieuwe reglement in maart hadden wij voorgesteld die lening renteloos te laten. Maar jullie wilden een rente, om het belastinggeld als een goede huisvader te beheren. Nu wil je toch een renteloze lening toekennen; het is trouwens de tweede indiening, de eerste ging over € 20.000. Ik zou graag de vraag zien, die jullie aan dat advocatenkantoor hebben voorgelegd, want je geeft enkel het antwoord.”

    Is de bouw van een Chirolokaal echt een zaak van algemeen belang en dus zwaarwichtig genoeg om af te wijken van de regel? “Eigenlijk had die vzw al kunnen beginnen met bouwen, want ze hadden een vergunning, maar ze verkozen om dit niet te doen. Ze hadden trouwens als € 125.000 investeringssubsidie gekregen. Nu komen jullie terug op jullie eigen woorden. Maar wij gaan niet tegenstemmen, want anders zit de Chiro in de problemen.”

    Voor Jordy De Dobbeleer (Samen) is een jeugdbeweging wel degelijk van algemeen belang. “Het gaat om rechtszekerheid: op het moment van indienen waren de oude regels van kracht. Hou dit apolitiek.”

    De burgemeester zat op dezelfde lijn: “De aanvraag is gebeurd tijdens de periode van het oude reglement en we beoordelen het dossier op basis daarvan. De KSA en de Gidsen hebben indertijd onder gelijke voorwaarden hun infrastructuursubsidie en renteloze lening gekregen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons