Stad plant jeugdhuis in voormalig pand Gonzo

    18 september 2023

    NINOVE – De stad is van plan het handelshuis in de Geraardsbergsestraat 31 aan te kopen. Op termijn zou daar het nieuwe jeugdhuis komen.

    De gemeenteraad buigt zich maandag 18 september over de aankoop in der minne van het pand, waar voorheen café Gonzo was gevestigd. De vraagprijs bedraagt € 245.300.

    Na de sluiting van Het Uur in Meerbeke op 20 februari 2019, heeft Ninove geen jeugdhuis meer. De interesse om een nieuw op te starten bleek heel beperkt. Is er überhaupt nood aan een jeugdhuis? Alle jeugdbewegingen hebben hun lokaal en de ongeorganiseerde jongeren kunnen terecht in de lokalen van De Kuip bij Habbekrats.

    We legden deze vraag voor aan burgemeester Tania De Jonge (Open Vld), bevoegd voor het jeugdbeleid.

    Jeugdplek

    “In mei 2021 stuurde de jeugddienst hierover een enquête naar alle secundaire scholen en verspreidde ze deze ook via sociale media en affiches. 280 jongeren hebben geantwoord. Uit de resultaten bleek, dat de vraag naar een jeugdplek in Ninove zeer groot is. Ninoofse jongeren hebben jammer genoeg het gevoel, dat er niet echt een plek is waar hun generatie thuis kan komen.”

    Om die resultaten kracht bij te zetten, heeft jeugdraad Voesj de oprichting van een jeugdhuis in Ninove als een prioritaire doelstelling voor de jeugd naar voor geschoven. Daarnaast hebben jongeren, die frequent naar Habbekrats komen, begin 2023 de vraag naar een jeugdhuis ook op tafel gelegd via het participatietraject PISTE, dat polste naar de wensen en noden van de meest kwetsbare jongeren.

    “Een jeugdhuis heeft een zeer uniek karakter. Het is open jeugdwerk, waar álle jongeren uit Ninove en omstreken elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Jongeren uit verschillende verenigingen en jongeren, die momenteel niet zijn aangesloten bij het reguliere vrijetijdsaanbod, vinden er een plek om rustig te praten, hun talenten te ontdekken of te genieten van een kleinschalig optreden. Dit overstijgt het huidige aanbod van de jeugdbewegingen of het ongeorganiseerd vrijetijdsaanbod.”

    Locatie

    Het pand ligt in de Geraardsbergsestraat, een lange smalle straat met nu al een parkeerproblematiek voor de bewoners. Is dat een goede locatie voor een jeugdhuis?

    “Uit de enquête kwam ook naar voor, dat de meeste jongeren – leerlingen van de 3de graad secundair en studenten – voornamelijk met de fiets of te voet naar het jeugdhuis zouden komen. Als ze toch met de wagen zouden komen, kunnen ze gerust elders parkeren en eventjes wandelen. De locatie is bovendien tijdelijk. We zien De Gonzo als een pop-up project, van waaruit de vzw, die het jeugdhuis uit de grond zal stampen, kan beginnen.”

    Wat met eventuele geluidsoverlast?

    “Zowel de bevraagde Ninoofse jongeren als onze jeugdraad wensten een jongerenplek in het centrum van de stad, aangezien die voor jongeren uit heel Groot-Ninove het meest toegankelijk is. De Gonzo is altijd al een café geweest, in mijn jeugdjaren was het De Chalet, waar ook heel wat jeugdigen in die tijd vertoefden. Zodra het jeugdhuisproject in een volgende fase komt, zal er zeker overleg komen met de buurt. Het is niet de bedoeling, dat het jeugdhuis dagelijks open is; in de opstartfase lijkt het opportuun om te beginnen op vrijdag- en zaterdagavond en eventueel een woensdagnamiddag.”

    Het pand is niet meteen geschikt om er zomaar in te trekken. Er zijn nogal wat kosten aan om het geschikt te maken als jeugdhuis, inclusief brandveiligheid en geluidsisolatie.

    “Er moeten een aantal herstellingen gebeuren; zodra dit gebouw onze eigendom is, zullen we de nodige herstellingswerken uitvoeren. We hopen ook te kunnen samenwerken met ‘Jongeren in Actie’ (JIA), Werklift en de op te richten vzw om verfraaiingswerken te verrichten. Er staat alvast een sterk team klaar om het jeugdhuis te beheren onder de regie van de stad.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons