Zwerfvuiljagen als herstelbegeleiding voor minderjarige sluikstorters

    17 juli 2021

    NINOVE – De Ninoofse zwerfvuiljagers stappen in een Oost-Vlaams project. Minderjarige sluikstorters krijgen nu de kans om als herstel 4 uur zwerfvuil te ruimen en deel te nemen aan een groepsopruiming. Het project start in augustus met een evaluatie ervan na 3 maand.

    Zwerfvuiljagers klagen niet alleen (en terecht) over de sluikstorten en het vele zwerfvuil, dat ze dagelijks melden en/of opruimen.
    “We proberen ook verder te zien dan onze neus lang is en in onze samenleving te helpen waar het kan”, aldus Kris De Wit.

    Zwerfvuil ruimen

    En dus stappen de Ninoofse zwerfvuiljagers in een project van de GAS-bemiddelaar Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde. GAS staat voor ‘gemeentelijke administratieve sanctie’.

    Minderjarige sluikstorters krijgen daarbij een kans tot herstelbegeleiding.

    “Als ze nu een GAS-boete krijgen, zijn het toch meestal de ouders, die betalen en komen ze er gemakkelijk mee weg. Met dit project krijgen ze de kans om hun boete te ontlopen. Ze moeten in ruil elk 4 uur zwerfvuil opruimen in hun buurt. Daarnaast moeten ze ook deelnemen aan een groepsopruiming van de Ninoofse zwerfvuiljagers.”

    Verslag

    Van hun individuele opruiming moeten zij een verslag schrijven en dit ook staven met bewijsfoto’s. Ze sturen dat op naar de GAS-bemiddelaar in Dendermonde.

    “Tijdens de groepsopruiming zijn het de Ninoofse zwerfvuiljagers, die evalueren of de persoon in kwestie goed meegeholpen heeft of er met de klak naar gesmeten heeft.”

    Alle administratieve plichtplegingen (contract, verzekering…) zijn voor de GAS-bemiddelaar in Dendermonde. De zwerfvuiljagers staan in voor de begeleiding en de evaluatie tijdens de groepsopruiming.

    “Als de persoon de individuele en de groepsopruiming goed heeft volbracht, vervalt de GAS-boete. Hopelijk komt de minderjarige tot inzicht en ziet hij of zij de zwerfvuiljagers bezig, die altijd andermans vuil opruimen. En wie weet, hebben we er op termijn misschien nieuwe zwerfvuiljagers bij.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons