“Kerstboomverbranding blijft mensen bekoren”

  11 januari 2019

  NINOVE – De kerstboomverbranding op het dr. Hemerijckxplein is een traditie, die goed 20 jaar terug ontstond. Inmiddels is het milieubewustzijn toegenomen en is het relevant om de vraag te stellen of die brandstapel nog wel verantwoord is.

  Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Die laatste zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot. Vorig jaar opperde milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) zelfs de mogelijkheid om met een premie de burger aan te sporen zijn oude houtkachel te vervangen door een nieuwe wegens te vervuilend.

  Toch is het in heel wat gemeenten de gewoonte om als afsluiting van de kerstperiode de kerstbomen op een stapel te verbranden en daarrond festiviteiten te organiseren. In Ninove gebeurt dit ook al sinds een goeie 20 jaar en steeds onder een grote publieke belangstelling.

  Wouter Vande Winkel (Samen – voorheen schepen van milieu en wellicht ook in de nieuwe coalitie) is nooit een voorstander geweest van die kerstboomverbranding, maar wou ze ook niet verbieden. “We kunnen misschien in dialoog gaan met de organisatoren om uit kijken naar waardevolle alternatieven. Maar dit is een heel eigen standpunt, los van het schepencollege.”

  Hij verwijst ons naar zijn collega Marc Torrekens (Open VLD en wellicht ook opnieuw schepen van evenementen). “Eind november 2018 hebben wij in het toenmalig schepencollege beslist om dit evenement te vergunnen. Het is een traditie en die wilden wij niet veranderen. Het zal aan de nieuwe bestuursmeerderheid zijn om die zaken intern te bekijken.”

  Prachtig

  Een cadeau, dat hij zichzelf dus heeft doorgeschoven. “Alternatieven zullen zeker ter sprake komen en we zullen ook kijken hoe men dit in andere gemeenten aanpakt. Ik kan begrijpen dat wellicht vooral jongeren meer begaan zijn met het milieu en we willen daar wel rekening mee houden. Maar geef toe, een kerstboomverbranding heeft toch wel iets. En die traditie is inmiddels ingeburgerd in Ninove. Mensen spreken mij daarover aan en vinden dit prachtig.”

  Pascal Carael, voorzitter van de organiserende handelswijk Rechteroever en de Koninklijke Karnavalraad heeft weinig of geen negatieve reacties gekregen. “Er zijn voor- en tegenstanders, dat klopt. Zelf kreeg ik enkele negatieve mails, anoniem. Maar als je niets doet is het ook niet goed. Dit evenement trekt volk, er gebeurt wat op Rechteroever. Alternatieven bedenken is niet zo eenvoudig.”

  Hij stak ook zijn licht op “bij een professor, iemand van het vak. Zolang het enkel om de kerstbomen gaat, zonder plastic of extra vervuiling, is er volgens hem geen probleem. Als die bomen worden opgehaald, worden ze volgens hem nadien ook verbrand. Die kerstboomverbranding is op zich niet speciaal verontreinigend. We zijn trouwens volledig in orde, zowel met de vergunning door de stad als de brandveiligheid. En dat hele gebeuren blijft de mensen toch bekoren.”

  De kerstboomverbranding begint zaterdag 12 januari om 19.00 uur op het dr. Hemerijckxplein met de officiële opening door prins carnaval Chena en de stadsmandatarissen. Vier carnavalsverenigingen zorgen voor verschillende drank- en eetstandjes. Er is een snoepworp en DJ Tim zorgt voor de muzikale ambiance. Die avond heeft ook de trekking plaats van de eindejaarstombola.
   
  Volg het live vanaf 19.30 op https://www.facebook.com/Ninofmedia/  

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons