Klateringen legt dementievriendelijke tuin aan

    21 september 2022

    NINOVE – Een aannemer is momenteel bezig met werken in de tuin en de binnentuin van het woonzorgcentrum Klateringen. Daar komt een tuin, die geschikt is voor mensen met dementie.

    “De aanleg van de tuin stond hoog op ons verlanglijstje” aldus Katrien Van den bossche (kwaliteitscoördinator).

    De nieuwe tuin zal bewust niet strak ogen, maar wel voor veel beleving zorgen bij de bewoners.

    Pad

    “We hebben bewust niet gekozen voor een strak aangelegde tuin, maar wel voor eentje waar voor onze bewoners heel wat te beleven valt. Er komt een wandelpad van aan de ingang, doorheen de tuin naar het terras van de cafetaria. Het pad zal voldoende breed zijn, zodat 2 rolstoelen elkaar kunnen kruisen.”

    Langsheen het pad komen verschillende rustbanken met beplanting rondom.

    Er komt ook een speelheuvel met een glijbaan en een wilgenhut. Voor de (achter)kleinkinderen is een bezoek aan oma of opa op die manier ook een leuke aangelegenheid. Onze bewoners kunnen intussen ten volle genieten van al dat jonge geweld in de tuin. Verder plannen wij een poel of wadi met oeverplanten, waar we hopen kikkers te zien. Overal is gekozen voor een kleur- en geurrijke beplanting.”

    Aanplanting

    Eveneens langs het wandelpad is een grote pergola voorzien.

    “Deze zorgt voor schaduw op warme dagen en we kunnen er activiteiten doen met een groepje bewoners. In de tuin en binnentuin plaatsen we aangepaste bloembakken, waar we tijdens de animatie-activiteiten kunnen tuinieren met de bewoners; er komt ook plukfruit.”

    De oude bomen zijn gekapt.

    “Dat rooien was een heikel punt, maar elke winter hadden wij daar schade door. De jonge bomen hebben we laten staan en in de plaats van de gerooide exemplaren komen nieuwe bomen. Ook in de binnentuin voorzien we, naast heel wat struiken en bodembedekkers, een hoge smalle boom in de hoop vogeltjes aan te trekken. Wie weet, maakt er wel eentje een nest en kunnen onze bewoners dat van op de eerste rij volgen.”

    De werken zullen tegen december zijn afgerond. Dan is het uitkijken naar de lente en het eerste frisse groen.

    Info: WZC KlateringenKlateringen dementietuin.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons