Korpsoverste Philippe De Cock over toegang tot politiebestanden

    27 december 2022

    NINOVE – “Elke handeling van een politieambtenaar in de bestanden en documenten wordt gelogd en kan worden gecontroleerd”, aldus de Ninoofse korpschef. Daarmee ging hij in op onze vraag over de beveiliging van bestanden en dossiers in de politiedatabank.

    De aanleiding was een artikel in De Standaard (16/19 december): ‘Agenten neuzen zomaar rond in eigen en andermans dossiers’. Een onderzoek in een West-Vlaamse politiezone toonde ‘alarmerende normvervaging’ aan. Agenten keken de eigen politiedossiers of zelfs die van nieuwe vrouwelijke collega’s in. Het parket treedt op tegen tien ‘zware gevallen’. Maar het probleem is volgens De Standaard veel breder.

    Garantie

    “Welke garantie heb ik als burger, dat dit in de politiezone Ninove niet gebeurt?” vroegen we aan de korpsoverste Philippe De Cock.

    “Op de wijze waarop u de vraag stelt kunnen wij alleen antwoorden: geen”, is zijn eerste laconiek antwoord. Maar volgens hem bestaat er geen enkele dienst, zowel publiek als privaat, waar de controle dermate hoog is.

    “Mocht u de vraag gesteld hebben, wat wordt gedaan om ongeoorloofde toegang tot de politionele bestanden of het rijksregister tegen te gaan, dan zou het antwoord zijn, dat de geïntegreerde politie hieraan bijzonder veel aandacht besteedt.”

    Op federaal niveau wordt permanent steekproefsgewijze controle uitgeoefend op de legitimiteit van de opzoekingen door politiemedewerkers in de verschillende bestanden, waartoe zij toegang hebben.

    Controle

    “Om misbruiken te voorkomen moeten zij deze toegangen motiveren. Daarenboven volgt de Data Protection Officer op lokaal vlak het naleven van de GDPR of privacy regelgeving (Europese richtlijn ‘general data protection regulation) op.”

    De controle gebeurt dus op verschillende niveaus.

    “Indien een ongeoorloofde toegang wordt vastgesteld, wordt daarvan een proces-verbaal opgesteld. Wanneer misbruik kan worden aangetoond, treden zowel het gerecht als de tuchtoverheden daar hard tegen op.”

    De meest relevante conclusie, die de korpschef uit het artikel in De Standaard kan trekken is “dat deze controlemechanismen werken, aangezien de feiten aan het licht zijn gekomen. Samenvattend kan ik dus niet stellen, dat dit in Ninove onmogelijk is, wat voor geen enkele inbreuk kan worden verzekerd. Maar de kans is zeer klein, ook gezien onze regelmatige sensibilisering, bovenop de hogervermelde handhavingsmiddelen.”

    Info: Agenten neuzen zomaar rond in eigen en andermans dossiersControleorgaan op de politionele informatie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons