Kris De Wit: “De sluikstorters zijn aan de winnende hand!”

    23 december 2022

    NINOVE – De Ninoofse zwerfvuiljagers werkten tot nog toe goed samen met de stadsdiensten. Alleen zit daar dit jaar al een tijd de klad in. Kris De Wit trekt aan de noodrem: “Het draait niet meer zoals het moet.”

    Iedere zwerfvuiljager is bekend met het SIS-meldingssysteem van de stad Ninove.

    Kris De Wit: ”Wij melden hierop, waar we onze gevulde zwerfvuilzakken hebben afgezet voor ophaling en ook de plekken waar een sluikstort ligt. De mensen van de technische dienst/Ninove Nette Stad ruimen dit naderhand op. Op zich is dit een uitstekend werkinstrument, waarop de Ninoofse burger iets kan melden aan de stad.”

    Sinds hun ontstaan in februari 2018 hebben de vrijwilligers van de Ninoofse zwerfvuiljagers altijd gestreefd naar een goede samenwerking met onder andere de mensen van de dienst integrale veiligheid en de GAS-vaststeller.

    Resultaten

    “Het zijn deze mensen, die de gemelde sluikstorten moeten doorzoeken naar adresgegevens. Een samenwerking, die vruchtbaar is als je de cijfers ziet van de laatste 4 jaar. De zwerfvuiljagers (en andere mensen) leveren de plekken aan, waar sluikstort ligt en zij doorzoeken de zakken.”

    De aantallen van de afgelopen vier jaar spreken voor zich.

    • In 2019 zijn 78 sluikstorters geïdentificeerd, deels door de camera en deels door doorzoeking.
    • In 2020 waren amper 18 identificaties van sluikstorters. Dat was het ‘corona-jaar’: een tijd lang zijn geen zakken geopend voor de veiligheid van de onderzoekers. Zij wilden terecht niet besmet worden door andermans vuil.
    • In 2021 zijn opnieuw een groot aantal sluikstorters gevat: 85.
    • In 2022 gaat het tot begin november maar om 39 gevatte sluikstorters.

    Problemen

    “Dat is amper de helft van 2019 en 2021”, reageert Kris. “Ik had al langer in het snuitje, dat het niet meer draaide zoals het moest. Navraag leerde me, dat het niet ligt bij de dienst integrale veiligheid maar wel bij de technische dienst/Ninove Nette Stad. De mensen daar moesten het werk een hele tijd doen met 1 camionette; de andere dienstauto stond geruime tijd in panne. Met 40 openstaande vacatures draaien dingen blijkbaar vierkant en moeten de nog aanwezige personeelsleden zich driedubbel plooien.”

    Bij een SIS-melding van sluikstort gaan normaal gesproken de dag nadien medewerkers van de technische dienst/Ninove Nette Stad de weg op om deze op te ruimen. Bij sluikstortzakken voorzien de medewerkers alle zakken van een sticker, waarop ze de datum en de straat noteren. Bij het binnenrijden zetten ze de gemerkte sluikstortzakken apart. De mensen van integrale veiligheid doorzoeken ze dan wekelijks op persoonsgegevens.

    Werkdruk

    “Maar vele sluikstortzakken werden af en toe niet meer gelabeld toen ze het moesten bolwerken met 1 dienstauto”, weet Kris. “Bij het binnenrijden op de dienst werden geen zakken meer apart gezet om te doorzoeken. Ze verdwenen dan met het andere opgehaalde afval in de perscontainer. Die ene dienstwagen in panne zorgde voor veel werkdruk. De mensen moesten dagelijks én de binnenstad én de buitengemeenten doen én de sluikstorten ophalen met die ene dienstauto. Daardoor gebeurde soms wat niet mocht gebeuren.”

    Weg kans op het vinden van diegenen, die de stad een verloederde aanblik geven.

    “De sluikstorters zijn aan de winnende hand!”

    Afhaken

    Kris klinkt bitter: “Voor mij voelt dit aan als een kaakslag! Zelfs ‘die hard’ zwerfvuiljagers haken af omdat ze merken, dat er geen verbetering komt in het aantal gemelde sluikstorten en het zwerfvuil. En dan komt dit er nog eens bovenop. Als Ninoofse zwerfvuiljagers ruimen we belangeloos onze omgeving op tijdens een schaars vrijetijdsmoment. Ons aantal gevulde zakken stond op 1 november 2022 op 3.129 stuks, gevuld tijdens 1.100 opruimingen. We deden 600 meldingen van sluikstort. Als we dan merken, dat de stadsdiensten blijkbaar niet meer kunnen volgen door 1 autopanne én de toenemende sluikstorten, dan voelen we ons bedrogen. Bedrogen omdat we telkens weer de moeite doen om een SIS-melding te maken in de waan, dat de sluikstorten worden doorzocht en in de hoop dat toch een dader wordt gevat.”

    Sluikstortmoe

    Dat de medewerkers van de technische dienst/Ninove nette stad ‘sluikstortmoe’ zijn geworden na het opruimen van het zoveelste sluikstort, kan Kris begrijpen.

    “Ook de zwerfvuiljagers zijn allang sluikstortmoe, maar we geven tegen beter weten nog niet op. Gaan we ons gewonnen geven aan diegenen, die van onze stad een vuilnisbelt wensen te maken? Geven we ons gewonnen aan de schaamteloze individuen, die lak hebben aan alles en iedereen? Ik verwijt de mensen van integrale veiligheid en van Ninove Nette Stad/technische dienst niets. Zij doen wat ze kunnen met de middelen en de mankracht, die ze maar hebben. Maar sluikstortzakken, die rechtstreeks in de perscontainer geraken zonder doorzoeking, dat zou nooit mogen gebeurd zijn.”

    In januari staat een overleg gepland met de beleidsmakers op het stadhuis en de bevoegde diensten.

    “We gaan onze standpunten daar nog eens op tafel gooien en op de nagels blijven kloppen. Mijn motivatie om nog voort te doen heeft alvast een knauw gekregen, de sluikstorters zijn aan de winnende hand!”

    Toch besluiten Kris en de Ninoofse zwerfvuiljagers 2022 met een positieve actie. Ze tooiden donderdag 22 december de kerstboom op de Graanmarkt met zwerfvuilslingers, een oproep en wensen voor de Ninovieters en de stadsdiensten.

    Lees ook: Tania De Jonge (Open Vld): “Ik blijf geloven in deze gecoördineerde aanpak”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons